• Какво е компютър?

    Компютърът е електронно устройство, което се използва за обработка на данни и информация. Той може да съхранява, обработва и извлича данни. Това позволява на потребителя да пише текстове, да изпраща имейли, да играе игри и да сърфира в интернет. Той може да се използва и за създаване и редактиране на презентации, електронни таблици, снимки и видеоклипове.

    Всички компютри имат едно общо нещо: те се състоят от хардуер и софтуер.

    Хардуерът е всяка част от компютър, който има физическа структура, като мишка или клавиатура. Хардуерът включва също всички части в компютъра.

    Хардуер - настолен компютър и вътрешни компоненти


    Софтуерът е термин за програми и свързаните с тях данни. Това означава, че това е колекция от инструкции, които казват на хардуера какво да прави и как да го направя. Примери за софтуер са цифрови игри, текстообработващи програми или уеб браузъри.

    Примери за софтуер


    Всичко, което се прави на компютър, зависи както от хардуера, така и от софтуера. Например, можете да прегледате уеб страница в уеб браузър (софтуер) и да се придвижвате през страницата с мишката (хардуер). Разликите в хардуера са показани в различните типове компютри (по-долу). Различните видове компютри обикновено използват различни видове софтуер.



    Викторина – Хардуер или Софтуер

    Свържете различните изображения с правилния термин