• Какво има в един компютър?

    На пръв поглед малките части вътре в компютъра може да изглеждат сложни, но интериорът в компютърната кутия не е чак толкова загадъчен. Тук ще намерите обяснения на някои основни части, така че всеки, който не е запознат с компютрите, може да разбере какво се случва вътре в него.


    Изглед на персонален компютър; Gustavb, via Wikimedia Commons


    Дънната платка е основната платка на компютъра. Това е тънък диск, съдържащ CPU, памет, твърд диск и оптични съединители, видео и аудио карти, и връзки към портовете на компютъра (например USB портове). Дънната платка се свързва директно или индиректно към всяка част от компютъра.

    RAM (оперативна памет) е вид компютърна памет. Когато компютърът извършва изчисления, той временно съхранява данните в RAM. Тази памет изчезва, когато компютърът е изключен. Когато работите върху документ, електронна таблица или друг тип файл, е необходимо да го запишете, за да не го загубите. При записване на файл, данните се записват на твърдия диск, който служи като дългосрочна памет. RAM се измерва в мегабайти (МБ) или гигабайти (ГБ). Колкото повече RAM има даден компютър, толкова повече неща може да прави едновременно. Ако не е налична достатъчно RAM памет, компютърът става бавен, когато няколко програми са отворени. Ето защо много хора добавят допълнителна RAM памет към компютрите си, за да подобрят производителността.

    Сравняване на байт, килобайт, мегабайт, гигабайт, терабайт
    1 байт 1 буква или цифра
    1 килобайт (KB) = 1000 байта 1 страница на книга
    мегабайт (МБ): 1 MB = 1000 KB

    3-4 MB


    1 снимка с добро качество
    гигабайт (ГБ): 1 GB = 125 MB = 125000 KB

    5 000 GB


    1 DVD филм
    терабайт (ТБ): 1 TB = 125 GB = 125000 MB

    7,5 TB


    Библиотеката на Конгреса, Вашингтон, САЩ

    Сравняване на обем/размер


    Софтуерът, документите и другите файлове се съхраняват на твърдия диск. Твърдият диск е дългосрочна памет, което означава, че данните остават съхранени дори ако компютърът е изключен или изключен от захранването. Когато се изпълнява програма или се отвори файл, компютърът копира част от данните от твърдия диск на RAM паметта. Когато файлът се записва, данните се копират обратно на твърдия диск. Колкото по-бърз е твърдият диск, толкова по-бързо компютърът може да стартира и зарежда програми.


    Ако решите да отворите кутията на компютъра, за да погледнете вътре, първо се уверете, че сте го изключили от захранването. Преди да докоснете вътрешността на компютъра, докоснете заземен метален предмет или метална част на корпуса на компютъра, за да премахнете статичното електричество. То може да се предава през компютърната верига и да причини сериозни щети на компютъра. За по-безопасно, може да използвате стар, непотребен компютър.

    Повечето компютри имат разширителни слотове на дънната платка, което позволява добавянето на различни видове карти. Понякога те се наричат PCI (карти за периферна компонентна връзка) Може да не е необходимо да добавяте PCI карти, защото повечето дънни платки имат вградени видео, звукови и мрежови карти.


    Погледът вътре в компютъра може да бъде вълнуващо преживяване за децата в центровете за ОГРДВ. Като начало могат да се опитат да запомнят имената на частите. След това сами да обяснят как си представят че работи даден компютър и защо се нуждае от всичките си компоненти. Това стимулира детското въображение. След това можете да обсъдите действителната функция на отделните части по интересен за тях начин. Това дава на децата добра представа за това как работи компютърът. След като погледнете вътре в компютъра, заедно с вас децата могат да нарисуват различните части.