• Използване на компютър

    Компютърът е много повече от което и да било друго конвенционално устройство. Богатата информация и възможностите, които предлага, могат да бъдат объркващи, но има много какво да се постигне с компютър, и използването му може да бъде добър опит. По-долу са посочени някои основни неща, които потребителят може да направи.

    Разучаване на нова програма

    В следващите модули се въвеждат нови програми и приложения, които подпомагат творческото медийно образование с деца и са много полезни. Не всички от тях са обяснени подробно, а само са препоръчани. Ето защо има смисъл да научите нова програма/приложение сами.


    В началото, използването на нова компютърна програма може да изглежда объркващо, но не забравяйте, че вече знаете повече, отколкото си мислите. Дори ако екранът пред вас не ви говори нищо, всичко, което сте научили за компютъра и други програми досега ще ви помогне да разберете какво да правите по-нататък. Ако прекарвате повече време с нова програма, ще научите повече неща.

    Първото нещо, което трябва да направите при отварянето на нова програма, е да търсите познати функции. Може да не е непосредствено очевидно, но повечето компютърни програми имат общи основни функции - неща, които сте научили с една програма, ще ви помогнат, когато учите нова. Например много клавишни комбинации остават същите от една програма в друга. Повечето програми имат също менюта за файлове и редактиране и обикновено са на едно и също място: в горната част на екрана, или като падащо меню, или в лента с менюта. Менютата за файлове и редактиране обикновено съдържат подобни функции във всяка програма. Знаейки, че функцията за печат се показва във файловото меню (file menu) в Microsoft Word, дава идея къде да се търси в други програми.


    Ако превключвате на Mac или обратно, комбинациите от клавиши остават до голяма степен същите. Просто заменете клавиша Command на Mac с клавиша Ctrl на компютър. Например, комбинацията от ключове за функцията Cut е Ctrl + X на компютър и Command + X на Mac.

    Когато търсите в нова програма за някои функции, но не можете да ги намерите, може да ви помогне да търсите скрити ленти с менюта. Много програми имат ленти с инструменти, странични ленти или панели, които могат да бъдат скрити или видими, и често са скрити по подразбиране при стартиране на програмата.


    Ако не можете да намерите функция, която ви е необходима, потърсете скрити ленти с инструменти или помощната функция (Help).

    Ако програмата, която ще използвате, съдържа много неизвестни елементи или ако има функция, която е неизвестна, запазете спокойствие. Ето няколко прости неща, които да се направят, за да потърсите решение.

    Софтуерните компании знаят, че повечето потребители ще имат въпроси относно това как да използват програмите, така че включват вградени помощни функции. Обикновено се получава достъп до функцията за помощ на дадена програма, като кликнете върху помощно меню (понякога представено от символ с въпросителен знак) в горната част на екрана. Това меню дава инструкции как да продължите, съвети за отстраняване на неизправности и отговорите на често задавани въпроси. Някои помощни функции дори включват връзки към онлайн форуми за помощ, където потребителите могат да публикуват въпроси и отговори.

    Функция за помощ на Word


    Ако не намерите отговор в раздела за помощ на дадена програма, опитайте да потърсите решение в Google. Вероятно ще намерите насоки или предложения от други потребители, които обясняват как да използвате тази програма. Можете също да търсите в YouTube видео уроци за програмата, която използвате.

    Прехвърляне на файлове на компютъра

    В следващите модули, както и в практическите примери, ще се споменава неведнъж, че снимки, видео или други файлове могат да бъдат прехвърлени между различни медии, например от таблет на компютър. Как става това е обяснено по-долу.

    Първата стъпка е да свържете медийното устройство, на което се съхраняват файловете (напр. цифровата камера, таблета или смартфона) към компютъра. Най-лесният начин е да свържете устройството към компютъра чрез USB кабел

    USB кабел (вляво) и USB порт (вдясно)

    За операционната система Windows, устройството трябва да се вижда в "Компютър" / "Моят компютър" (Computer / My PC) или "Устройства" (Devices and drives). За да стигнете до директорията на избраното устройство, кликнете два пъти върху показаното устройство на екрана. Възможно е устройството (често защитени с ПИН смартфони или таблети) първо да бъде отключено. За по-новите таблети и смартфони (с операционната система Android) се появява съобщение "Устройството се зарежда чрез USB" на екрана на устройството. Щракнете за още опции. Тук е възможно да изберете как устройството да се използва чрез USB. Чрез избиране на "Прехвърляне на файлове" е възможно да получите достъп до всички данни на устройството.

    Достъп и прехвърляне на данни

    След това трябва да бъде избрана подходящата папка. В този случай фото файловете трябва да бъдат прехвърлени от смартфон на компютъра. В директорията за устройството вече има няколко папки на компютъра. Снимките се намират в папката DCIM (=Digital Camera Image), която се отваря чрез двукратно щракване.

    Прехвърляне на снимки

    Сега снимките могат да бъдат копирани от паметта на устройството на компютъра. За целта маркирайте всички снимки, които ще бъдат копирани. Един от начините е да маркирате всички снимки, като направите "рамка" с мишката около всички снимки. Сега снимките могат да бъдат копирани с десния бутон на мишката в желаната папка на компютъра. С десния бутон на мишката върху маркера се отваря малък прозорец. Сега кликнете с левия бутон на мишката в полето „Копирай“ (Copy). След това може да се отвори папката, в която ще се копират файловете със снимки. В желаната папка отново кликнете с десния бутон на мишката и след това изберете с левия бутон на мишката опцията „Постави“ (Paste). Сега файловете се прехвърлят на компютъра. В зависимост от това колко големи са файловете и колко файлове са били избрани, това може да отнеме известно време. В този случай се отваря лента за зареждане и показва хода на прехвърлянето.

    Този начин за прехвърляне на файлове от мултимедийно устройство на компютър с Windows е само един от многото. Копирането и поставянето могат да се извършват и с помощта на "плъзгане и пускане" (drag and drop) или с клавишни комбинации. При други операционни системи на компютъра (напр. macOS) или на други устройства (напр. iOS) нещата може да се различават.