• Отрицателни медийни преживявания при малките деца

    Насилие

    При ежедневната употреба на медии децата могат, например, да се сблъскат със сцени на насилие. В анимационните програми, фиктивното насилие обикновено се представя по поносим и забавен начин за малките деца. Понякога обаче, същите сладки анимационни роли се появяват в програми за възрастни във съвсем друг образ. В този случай децата могат да бъдат уплашени и шокирани от изобразеното насилие, грубия избор на думи, както и от сексуални действия, тъй като те свързват героите с познатите им медийни светове.

    Дори „най-невинните" анимационни филми, които се гледат от много малки деца съдържат сцени на насилие и конфликти между героите, които е възможно да плашат децата.


    Ако са показани сцени на насилие с реални хора, например в екшън филми или криминални трилъри, малките деца обикновено не са в състояние да класифицират това, което виждат като измислено и да го отделят от реалността. По-скоро децата имат усещането, че самите те са част от сюжета, поради което такива сцени могат да предизвикат изключително тревожни чувства у тях. Този ефект се увеличава, когато показаното насилие е насочено срещу деца..

    Насилието срещу животни може да предизвика чувства на тревога и страх у децата, тъй като те обикновено са много емпатични, особено по отношение на по-слаби и по-малки животни. Те могат да бъдат много уплашени, ако видят например, във филм за животни, как хищник разкъсва беззащитно животно. Тъй като децата от три до седем години също се възприемат като малки и беззащитни, те могат да покажат много силни чувства, ако са изложени на такива сцени. Същото се отнася и за сериали или филми, в които животно играе главната роля. Тъй като децата се идентифицират силно с водещата роля, те преживяват много силно опасностите и приключенията, през които това животно преминава.

    В новините често се показват кадри със страдащи хора, например, гладуващи хора, природни бедствия или войни. Понякога драматичните и насилствени снимки се появяват в бърза последователност децата като и за децата е трудно да ги подредят и да намерят връзка. Тези насилствени изображения в новините могат да имат травмиращ ефект и децата не трябва да бъдат изложени на тях.


    За да се помогне на децата да обработят медийните си изживявания, особено отрицателните, като професионалист в сферата на ОГРДВ, можете да насърчите децата да обменят медийни изживявания помежду си. Особено подходящи могат да бъдат предварително подготвени снимки или конкретни въпроси.

    Вълнуващо медийно съдържание

    Самите деца обаче също чувстват агресия и гняв и ги изразяват. Не е лесно за тях да се контролират и те трябва да се научат как да се справят с тези чувства. Медийно съдържание, където играят герои, с чиито чувства се идентифицира детето, може да помогне да се намерят поведенчески стратегии за справяне със ситуацията и преосмисляне на собствените чувства.

    Да си в състояние да следваш вълнуващите приключенски истории и да бъдеш очарован от хода на събитията е вече забавно и радост за по-малките деца. Поради тяхното когнитивно и емоционално развитие, децата на възраст между три и седем години не винаги не могат да се дистанцират от историята. С много вълнуващо медийно съдържание, границата на поносимото може лесно да бъде премината от децата.

    Трябва да се има предвид също така, че децата са особено чувствителни към сцени и истории, които докосват собствените им страхове от раздяла и загуба. Тъжни ситуации като в анимационния филм „Бамби“, когато майката умира, може да претовари и уплаши по-малките деца.


    На децата може да бъдат показани възможности как да обработят медийните си преживявания самостоятелно. Например, тяхното преживяване може да бъде обсъдено, докато детето рисува или прави друго креативно нещо.

    Страховити срещу завладяващи

    Децата на възраст между три и седем години често са стряскани от силен и внезапен шум, дълги моменти на напрежение или мрачни изображения. Сцени, които създават страховита атмосфера със звуци, музика и мрачни изображения могат да бъдат особено страшни. Страшни медийни герои като чудовища, вампири, демони, вещици или призраци също могат да бъдат плашещи и притеснителни за по-малките деца.

    В същото време тези свръхестествени същества с магическите си способности имат определено очарование за децата. Например, децата оценяват герои като Little Ghost на Отфрид Преуслер или Граф Брояч от "Улица Сезам" като тревожни и страшни, но не отхвърлят напълно страшните и вълнуващи сцени. Отделни, вълнуващи моменти пълни с напрежение, последвани от фази на релаксация, също имат своето очарование за децата.

    В контекста на насилствените и вълнуващи медийни моменти, щастливият край има голяма тежест. За емоционалната обработка на медийното съдържание и развитието на сигурността и доверието, положителният резултат от истории, в които слабите се проявяват като герои, лошото е победено и добрите триумфират над злото, е много важен за малките деца.

    С разширяването на медийните си преживявания децата могат да научат, че дори вълнуващи, страшни и драматични събития свършват добре и никой не се наранява сериозно. Важно е да се гради върху това знание, така че емоционалните истории да могат да бъдат обработвани добре от децата


    Когато разговаряте с децата за негативни медийни преживявания, покажете им, че възрастните също се страхуват от определени неща и че не е нужно да се срамуват от страха си. По този начин децата по-лесно търсят помощ, когато медийно преживяване ги притесни.