• Характеристики на медийното съдържание, подходящо за деца

  Родителите носят основната отговорност за избор на подходящо медийно съдържание, особено за по-малки деца до седем годишна възраст. За да се защитят децата от съдържание, което не могат да разберат или обработят, е необходимо да получат подкрепа от възрастен при гледането на филми, телевизия и ползването на интернет. Освен това, от голямо значение е да се подбира и използва подходящо за възрастта медийно съдържание, особено за децата на възраст между три и седем години.

  Дали дадено медийно съдържание е подходящо за деца, обикновено не може да бъде оценено незабавно.


  Няколко фактора могат да спомогнат да се ориентирате, за да направите добър избор в широката гама от медии:

  • Можете да подредите медийното съдържание тематично въз основа на детското съдържание.
  • Можете да насърчите сами децата да открият какво ги вълнува, като този начин стимулирате въображението им.
  • Децата имат голяма нужда от информация и знания и се вълнуват, когато могат да задоволят тази нужда чрез медийно съдържание.
  • Медийното съдържание не е задължително да включва обучително съдържание, за да бъде подходящо за деца.

  От съществено значение е, медиите за малки деца, да не съдържат нищо, което да ги уплаши или притесни. Неподходящо съдържание, като насилие срещу хора и/или животни, следва да се избягва, както и заплашителен и силен шум или страшни герои. Ако има вълнуващи моменти, то те бъдат ясни и кратки. Трябва да се вземе под внимание етапът на развитие на децата, защото някое съдържание може да плаши някои деца, а в същото време да е скучно за други деца на една и съща възраст.

  В България, законът, който регулира подходящото съдържание за деца във филмите е Законът за филмовата индустрия , който се отнася за кинофилми и филми на DVD или Blu-Ray. Възрастова оценка на видео и компютърни игри не е известно на авторите да подлежи на регулация. Според Законът за филмовата индустрия Националната комисия за категоризация на филми може да присъди следните категории на всеки филм: категория "А" - "Препоръчва се за деца"; категория "В" - "Без възрастови ограничения"; категория "С" - "Не се препоръчва за деца под 12-годишна възраст"; категория "D" - "Забранен за лица под 16-годишна възраст"; категория "Х" - "Забранен за лица под 18-годишна възраст". Не зависимо от конкретната категоризация на даден продукт е важно да се вземе предвид индивидуалният етап на развитие на всяко дете.