• Ориентация и възхищение

    Чрез използването на медии децата всеки ден срещат различни герои, които им влияят до известна или голяма степен. Това се дължи на факта, че интересите и нуждите на децата се отразяват в техния индивидуален свят - опит и живот и са тясно свързани с техния растеж и развитие.

    Медийните герои влияят върху социалното поведение и сътрудничеството на децата, както и върху тяхното поведение и мислене.

    Чрез любимия си герой(и) може да се види как се чувстват и кое ги забавлява. Медийните герои косвено дават предложения и могат да повлияят на детската организация и интереси в ежедневието. Въпреки че може да няма дългосрочно въздействие върху поведението и характера на детето, често могат да се открият краткосрочни ефекти, свързани с действието и настроенията му. Децата в предучилищна възраст често са очаровани от способностите и качествата на медийните герои.

    За родителите и професионалистите в сферата на ОГРДВ историите в медиите могат да бъдат ценни инструменти, за да учат малките деца как да се справят и преодоляват предизвикателствата в реалния свят. Заедно с очевидното забавление, което тези истории предлагат, родителите и  професионалистите в ОГРДВ могат да разговарят с децата за по-дълбок смисъл във всяка история, като по този начин се ангажират в полезно взаимодействие с тях. Това може да помогне както на родителите, така и на професионалистите в ОГРДВ да разберат за емоциите, идеите на децата, възприемането на героите, оценката на действията на героите, както и за силните и слабите страни на тези герои.

    Професионалистите в сферата на ОГРДВ могат да използват герои от истории в книги или  видеоклипове, за да внушат ценности при децата. Поради факта, че историите често описват предизвикателствата, с които хората се сблъскват в житейския си път, медийните герои могат да вдъхновяват децата по много начини.

    Медийни герои за деца

    Един прост начин да се разбере как малките деца се чувстват и мислят за различни аспекти на живота е да бъдат насърчени да рисуват любимите си герои. Тогава родителите и / или професионалистите в ОГРДВ могат да използват тези рисунки, за да създадат дискусия с децата за причините, поради които те харесват тези герои, и какви са силните и слабите страни на тези герои.



    Ролите на медийните герои

    Медийни герои могат да бъдат средство за изразяване за деца в предучилищна възраст. Те могат да помогнат на децата да изразят чувства, притеснения или нужди. В допълнение, неосъзнатите мисли могат да станат по-ясни и по-лесни за асимилиране от децата, когато, например, вътрешните им проблеми се прехвърлят на медийни герои. Например, ако детето е ядосано или тъжно, усещането може да се прехвърли върху медийния образ. Ако е необходимо, детето може да идентифицира причината за гнева или тъгата си, но също така да разбере и приеме самото чувство.

    Децата на възраст между три и седем години може да се идентифицират с медийните герои, когато историите са свързани с ежедневието им. Особено вълнуващи са характерните и централни теми на детството, като например справяне със страховете от загуба или усещането за собствена ценност, както и разграничението между добро и зло. Медийните герои могат да помогнат на децата да следят събитията от историята и да разберат нейния контекст. Участието в действия и чувства са особено важни: например, когато котаракът Финдъс от "Петсън и Финдъс" се справя с плашеща ситуация със своето чувство за хумор или малка вещица "Биби Блоксбърг" използва магическата си сила, за да се предпази от почистването на стаята си, децата следват действията на героите с интерес и се чувстват лично адресирани заради препратката към света, в който живеят.

    Положителни и отрицателни герои

    Предположението, че силните и смели фигури, които се борят срещу несправедливостта, са предпочитани от децата е мит. Злите или уязвими герои също играят роля в живота на децата, която не бива да се подценява. Злите герои, например, предлагат на децата възможност да се справят с чувствата на отмъщение или агресия. Ако героите се нуждаят от защита, децата могат да се идентифицират с ролята на жертвата. Под формата на безболезнено решаване на даден проблем децата, наблюдавайки медийния герой, разпознават и изпитват възможни реакции и последици от поведението на героя от безопасно разстояние, и могат да ги сравняват със собствените си нужди и цели.

    Моят съвет: В разговор за любимите герои на децата, можете да поговорите кои черти на героите децата харесват най-много и които не. Заедно с вас децата могат да събират положителните и отрицателните черти на медийните си герои в колаж. Опитът обаче показва, че е по-трудно за децата да назоват отрицателните характеристики на любимия си медиен характер, но не е толкова трудно да идентифицират отрицателните черти в образи, които не харесват. Друга идея е да се правят плакати на известни медийни образи с положителни и отрицателни черти (използвайки различни цветни маркери за "добри" или "лоши" черти) и да ги показвате в класната стая, за да стимулирате сетивата им. Вижте този:



    По този начин индивидуалните черти на медийния образ, външните характеристики и определено поведение могат да предложат на децата на възраст между три и седем години варианти и ориентация за собственото им поведение. Тази имитация не бива да се бърка с ролевите игри, свързани с медийно съдържание. В ролева игра децата се обличат като медиен герой и изпълняват определени сцени, или създават нови истории за героите.

    Децата на възраст между три и седем често използват ролева игра, за да обработват ежедневните си преживявания. Може да бъде полезно, ако ги оставите да играят герои от детски медии и да попитате кои черти на любимите им герои биха били полезни и желани в ежедневието.

    Укрепването на Отношения

    Ако погледнете по-отблизо любимите герои на децата, можете да видите, че има ясни прилики в популярността на определени типове герои. Повечето деца са очаровани от свръхчовешките им способности и магия (например, че са много силни, способни да се променят или летят). Такива герои са изобразени като независими, отговорни, успешни и силни, и тези черти са желани от децата.

    Често влияние върху избора на любими герои от децата изиграват предпочитанията и ентусиазма на техните връстници. Различните мнения за различните герои в комуникацията вътре в една група дава възможност за обмен на мисли. Любимите медийни герои могат да укрепят вътрешните връзки в рамките на групата и да предложат възможности за разговори и игра. Споделените знания за определени герои могат също да служат като граница между групата и външния свят, което отново укрепва вътрешната връзка с групата.

    Медийните герои дават възможност на децата да бъдат експерти в своята област, което оказва влияние и върху тяхното социално сътрудничество и взаимодействие.


    Това може да изгради уважение в други деца, ако детето е особено добре информирано за определени медийни герои и медийно съдържание. Игрите и разговорите за любимите герои, от своя страна, повишават популярността на детето сред неговите връстници.