• Медийни герои срещу реални ролеви модели

    Медийни герои

    Както медийното съдържание може да повлияе на децата, така могат и медийните герои. Медийните герои, обаче, не се конкурират с реални хора и модели за подражание, а ги допълват. Те:

    • затварят кръга на социално поведение и действия
    • и може да компенсират евентуалните дефицити в непосредствената социална среда на децата.

    Деца на възраст 3-7 години е трудно да оценят характеристиките на измислените герои. Преди всичко, децата трудно разпознават кои черти са въображаеми или реални, когато сюжета на историята ги представя толкова реалистично. Дори тези черти да са преувеличени по размер, скорост и сила, те не са разпознаваеми като измислени от децата в предучилищна възраст. Това е свързано и с идеята, че от гледна точка на децата почти всички хора са по-бързи, по-големи и по-силни от тях.

    Когато говорите с децата за медийни герои, е важно да им дадете подсказки, за да могат по-добре да разберат различните характеристики на героите. Например, може да ви помогне да сравните следното: ако медиен герой е нереално бърз или свръхчовешки голям, като го опишете като бърз като състезателен автомобил или голям като къща, това може да помогне на децата. Тези сравнения могат да бъдат много полезни и при конструктивна работа и рисуване. За да направите големия размер на медийния герой разбираем и видим, можете да нарисувате големия медиен герой до човек с нормални размери и къща например.

    Поведенческите модели и характеристики, които са изцяло измислени, могат, от своя страна, да бъдат категоризирани от по-малките деца като нереални или въображаеми. Те включват, например, хора с магически сили или животни, които могат да говорят.

    Ако специалистите в сферата на ОГРДВ и родителите следят използването на медиите от деца, те могат да им помогнат да оценят дали медийните герои и техните характеристики са измислени или реални.

    За да се предпазят децата от нереалистични очаквания към себе си, както и от свързаното с това разочарование, е особено важно да се показват преувеличенията на предполагаемо желаните характеристики на образа, които децата може да искат да копират (напр. да са прекалено силни), и да си дават сметка, че са измислени.

    Ролеви модели

    Поради присъствието си в медиите, известните хора могат да бъдат важни и за децата на възраст между три и седем години (напр. футболисти или водещи на детски програми).

    Тези хора обикновено проявяват много страст и ентусиазъм към работата си. В смисъл на функция за подражание, това може да има мотивиращ ефект върху децата. Те може да могат да научат за различни хобита и да покажат таланти, или могат да опитат определени артистични или спортни дейности. В допълнение, на децата се комуникират норми, ценности, външен вид и качества чрез известен човек.

    Важно е да се знае, че характерът и често външният вид на известните са също толкова изкуствено създадени и пуснати на пазара както и образите на анимационни герои.

    Целта тук обикновено е да се постигне еднопланов образ (например "силният", "общителният", "добрият"), с който обаче съответният известен човек едва ли може да се идентифицира. Световете на измислените герои са представени по по-прост начин, докато истинските хора не винаги са еднопланови, по-сложни са в личностните си черти. Тази многоизмерност може да направи тези герои трудни за разбиране от децата.

    Има множество медийни герои, които могат да обогатят ежедневието на децата и да им дават добри идеи. Важно е обаче да се има предвид, че освен медийните героите, в тяхната собствена среда има и реални личностни герои и модели за подражание, като специалистът с добро настроение в ОГРДВ, по-голямата сестра, разбиращия баща или смелия приятел. За да се насърчи този баланс, е препоръчително да се показват герои от реалния живот за укрепването на медийната грамотност на децата.

    Можете да поканите в центъра за ОГРДВ „герои от ежедневието“, като полицейски служители, медицински сестри или вашата собствена баба, които да разговорят с децата за живота си и да им разкажат за собствените си модели за подражание. След това, с ваша подкрепа, децата могат, например, да създадат колажи за това, което ги е впечатлило или да проведат интервюта и да ги запишат.

    За да накарате децата да осъзнаят, че самите те могат да бъдат герои, препоръчвам ви да обсъдите събития, в които самите те или техните приятели са показали достойно поведение. Това може да се е случило, след като са били преодолени големи страхове, някой безкористно е помогнал на някой друг или е постигнато нещо много трудно. За дискусията препоръчвам разговори, но рисуването на картини или ролеви игри също са подходящи.


    За ориентацията в света, позитивното и здравословно развитие на децата, от съществено значение е балансираното съжителство на реални и медийни герои.


    Създайте плакат със семейни герои. Съберете снимки и помислете за положителните качества на даден човек. Братя, сестри, лели, чичовци – списъкът може да бъде дълъг. Тук можете да намерите примерен плакат:

    Изтегляне: Примерен плакат на семейни герои