Topic outline

  • Въведение

    Фотографската работа е много подходяща за медийното образование в ОГРДВ, тъй като децата на възраст от три години вече могат да боравят с тази медия. Тя предлага разнообразни методи за представяне на реалността и за изследване на околната среда. Снимането с таблет и смартфон става много лесно:

    • така се предлага на децата лесен достъп до креативна и активна медийна работа
    • и има предимството, че резултатите са видими веднага

    Въпреки, че таблетите и смартфоните са често срещани днес, аналоговата фотография и самостоятелното проявяване на снимките са чудесно изживяване за децата. Изглежда почти като чудо, когато изображението стане видимо на бялата фотохартия.
  • За този модул

    Когато изучавате този курс, ще…

    • Придобиете знания за основните правила във фотографията
    • Получите преглед на темата
    • Получите информация за фотографията в ОГРДВ – къде има смисъл и какво е възможно
    • Получете базова информация за креативна работа с приложението PicCollage

    В този модул…

    • Основни правила за фотографията ще бъдат обяснени и визуализирани
    • Ще бъдат дадени практически съвети
    • Описанията ще ви помогнат да разберете по-добре съдържанието и да се подготвите да отговорите на въпросите
    • Ще намерите допълнителни връзки, за да получите повече информация
  • Фотографски проекти в ОГРДВ

    Изображенията, използвани правилно в ОГРДВ, не само могат да кажат повече от хиляди думи, но и могат да помогнат да децата да научат хиляди думи и да придобият много нови умения. Снимките дават възможност на децата да откриват неща, които може да не са преживяли в реалния живот. С помощта на снимки децата могат да видят цветя, които не растат в собствената си градина или животни, които живеят в далечни страни. Обикновено снимките се използват в ОГРДВ за запечатване на специални събития. Фотографията рядко се използва като ежедневен учебен инструмент. Въпреки това, поради наличието на цифрови камери, като тези, в  таблети и смартфони, фотографията може лесно да се използва в ОГРДВ, за да допълни или улесни ученето.

    Когато децата имат възможност да използват сами фотоапарата и да правят свои собствени снимки на интересни неща, мотивацията им да учат думи, свързани със съдържанието на техните снимки и да разширят речника си се увеличава. Децата също така се учат на важни умения като търпение, увереност и това да се  редуват. Даването на възможност на децата да правят снимки предлага представа за това как те виждат света и върху какво се фокусират.

    Когато децата активно и пряко изследват света, те научават повече неща, отколкото когато пасивно го наблюдават. Йохана Айнарсдоттир (Johanna Einarsdottir) (2005)  провежда проучване, сравняващо две групи деца, използващи фотоапарати. Едната група, която снима е била придружена от възрастни. Другата група снимат сами училището си. Резултатите показват, че когато възрастните са били с децата, снимките показват главно детската площадка или други хора от обкръжението им. Проучването показва, че детските снимки са повлияни от възрастните, които са били с тях. Снимките на децата, които сами направили снимки били с уникално съдържание. Снимките показвали други деца участващи в забавни дейности или правещи смешни физиономии. Някои от снимките показвали бани, коридори и т.н. Тези изображения запечатват детския поглед към света, който не е филтриран през гледната точка на възрастен.

    Важно е децата да участват активно в процеса на заснемане на изображения.

    Когато могат да вземат решения за това какви снимки да направят и активно да използват камерата, възможностите за учене се увеличават, и това е важно за децата. Това е особено видно, когато става въпрос за разширяване на детския речник и укрепване на езиковото развитие. Има много начини да се помогне на децата да поемат инициативата при правенето на снимки.

    Фото проекти в ОГРДВ

    Ако дадете на децата възможност да избират какво да снимат и да говорят за това, което виждат, това укрепва използването на свързания смислово език.

    Няколко идеи могат да помогнат на професионалистите в сферата на ОГРДВ и децата да използват фотографията ефективно.

    Специалистите в областта на ОГРДВ трябва да подкрепят децата, когато използват сами фотоапарати. Скъпите цифрови фотоапарати, може би не са подходящи за тази цел, защото възрастните може да се страхуват, че децата ще да ги счупят. Ето защо е по-добре да използвате евтини фотоапарати или таблети и да научите децата как да бъдат внимателни с оборудването.

    Фотоапарат, специално предназначени за деца

    Специалистите в сферата на ОГРДВ трябва да подкрепят деца, които правят снимки по нетрадиционен начин. Децата са склонни да виждат света по уникален начин и камерата им позволява да уловят тези различни гледни точки. Децата не винаги искат да снимат цял обект или човек; те намират части от ухо или маса за много по-интересни.

    Оставете децата да (се) снимат и да се наслаждават на този процес, защото той отваря прозорец към света. Най-важното е, че вие и децата се забавлявате и сте отворени да научите нови неща. Слушайте ги и се учете от тях. Говорете с децата за техните снимки и им казвайте какво сте научили. Помогнете им и те да се учат едни от други. Това ще увеличи мотивацията на децата да споделят своите идеи по този нов за тях начин.

    Би било чудесно децата да имат достъп до достатъчно на брой фотоапарати или таблети. Минималният брой на устройства е три таблети в група, с които децата да правят снимки и по възможност да ги отпечатат веднага. Да правите снимки и да ги отпечатвате в рамките на минути, е удобно, тъй като позволява на децата да включват снимки в своите дейности. Децата могат да използват изображения та веднага, за да разкажат история, да създадат арт проект или просто да документират какво току-що се е случило. Това може да бъде възнаграждаващо преживяване.

  • Фото практика

    Важно е да покажете на децата как да използват фотоапарата и таблета. Фотоапаратите или таблетите трябва да бъдат представени като устройства, с които трябва да се борави внимателно. Децата често знаят това от вкъщи.

    Помислете за информиране на децата за насоките за работа с цифрови устройства, например сутрин, преди занятия. По-късно повторете указанията в малки групи, за да сте сигурни, че всяко дете е разбрало основните правили. Също така създайте определено място в стаята, където фотоапаратите или таблетите да се съхраняват, когато не се използват.


    Използване на фотоапарат:

    • Фотоапаратът обича чисти ръце
    • Дръжте фотоапарата здраво
    • Дръжте внимателно фотоапарата
    • Споделяйте фотоапарата с другите деца
    • Изчаквайте своя ред

    Има деца, които бързо се научават как да държат камерата (фотоапарат, таблет) стабилно и да правят целенасочено снимки. Други деца няма да бъдат толкова прецизни. Във всеки случай е препоръчително децата да правят снимки и да разглеждате снимките, тъй като това им дава усещане за умения и постижение. В допълнение, лесно е да се види каква тема е избрало детето и от какво се интересува.

    На първо място, добра идея е да говорите с децата за основните функции на камерата или таблета:

    • Как мога да включа устройството?
    • Как да направя снимка?
    • Как да държа камерата стабилно?
    • Къде мога да преглеждам снимките в устройството си?
    • Как мога да изтрия снимка, която не е била толкова добра?
    • Как да снимам в близък план?

    Оставете устройството да се движи от дете на дете, така че всяко дете да направи снимка по веднъж. Покажете на децата как да гледат през визьора и да се съсредоточат върху обекта, който искат да снимат.

    Съществуват различни типове снимки и перспективи. Някои от тях са обяснени по-долу:

    Основни типове снимки

    Със снимки, които правят в екстремно близък план, децата могат да създават интересни фото пъзели.

    Перспективи


    Нека децата изпробват различните планове и перспективи и след това обсъдете различните ефекти в снимките.

  • Използване на фотографията в ОГРДВ

    Фотографията като възможност за обогатяване на речника

    Доказано е, че децата, които имат повече житейски преживявания, развиват по-добър речник. Те са по-добре подготвени да учат, четат и да разбират какво четат. Снимките могат да помогнат за въвеждането на нови думи и концепции в ежедневната работа с деца. Когато децата правят свои снимки, те решават кое е важно и изграждат собствен смисъл на своя опит. Те се научават да намират думи, които им помагат да опишат преживяванията си. Така че, децата трябва да снимат и събират снимки, правени по различни начини и от различни места.

    Фотографията като образователно средство

    Фото албуми като спомен от годината

    Снимките, направени от деца и професионалисти в сферата на ОГРДВ през годината, улавящи важни моменти в детския живот, могат да бъдат подредени в различни фотоалбуми. Фотоалбум, който документира събитията през годината, е специален спомен за детето. Този албум може да се фокусира върху едно дете и да съдържа негови снимки и такива, които той или тя е заснел. Албумът може да съдържа снимки на всички деца и да акцентира върху събитията през цялата година. Презентация на Power Point (PPT) с избрани изображения може да се използва на церемонията по завършване и раздаване на свидетелства. Албумът може да се използва и като разказ по картина и така ще даде още повече възможности на децата за изграждане на речник. Децата може да "четат" картинките като история, използвайки събитията през годината. Всяко четене ще даде представа за възприятието на всяко дете за случилото се по време на дадена дейност или събитие.

    Разбиране за себе си

    Изображенията не само могат да подобрят езиковите умения, но и да затвърдят развитието на концепцията за "аз-а".

    Нека децата се снимат в различни дни, когато носят различни дрехи (или са облечени като любимия си медиен герой). Помолете ги да идентифицират кой е на снимката. Говорете за това как изглеждат различни деца и други хора, в зависимост от това с какво са облечени. Нека децата да идентифицират различни снимки и да обсъдят прилики и разлики. Ако децата не могат да се разпознаят кой е на снимката, използвайте това, за да говорите за това как хората могат да се различават по външния си вид.

    Развитие на творческите умения

    Творческа дейност е да помолите децата да направят няколко снимки по свой избор, в зависимост от интересите им. След отпечатването на снимките, специалистът в ОГРДВ може да им помогне да създадат колаж от тези снимки на картон и да сложат надписи под снимките. Вижте този пример

    Емоционално и социално развитие

    Фотографиите могат да им помогнат да развият умения за говорене за чувствата си. Това играе решаваща роля в тяхното емоционално и социално развитие. Намирането на думи за лицеви изображения помага на децата да говорят за своите чувства. Добре е за малките деца да имат актуални свои снимки, в които показват различни емоции. По този начин те могат да говорят за чувства, свързани с техните собствени преживявания. Снимки на усмихнати деца могат да се използват, за да се говори за това, което прави децата щастливи. Снимки на плачещи хората може да помогне да разпознаят чувството на тъга/ мъка.

    Нека едно дете показва различни емоции, докато друго дете прави снимки. Ако е трудно за детето да изрази емоция, можете да помогнете като говорите за това, което го прави тъжно, ядосано или щастливо в ежедневието.
  • Основи на приложението PicCollage

    PicCollage е приложение за творчески дизайн на снимки. Снимките от собствената ви фотогалерия могат да бъдат използвани, изтеглени директно от приложението през интернет или снимани от приложението. След това снимките могат да бъдат обработени с различни инструменти. По този начин можете да създадете колажи или фотомонтажи, които да споделяте с други хора или да отпечатате. Готовият колаж може да се използва и като .jpg файл в други програми.

    Приложението е атрактивно и просто. Дори по-малките деца могат да проектират собствени колажи след кратко въведение и под наблюдение. Колажите са добри за запазване и представяне на екскурзии, проекти и всякакви други дейности.

    Благодарение на многобройните възможности за обработка на изображения и интуитивната му използваемост, PicCollage може да се интегрира много добре в образователната практика. Колажите могат да бъдат закачени или събирани за портфолио, могат да се създават пощенски картички, покани или албуми, за да се запазят спомени от проекти и екскурзии. Децата могат да записват резултатите от фото проектите си с PicCollage и лесно да ги разпечатат.

    Разработчик: Cardinal Blue Software, Inc.
    Системи: Android, iOS и Windows
    Цена: Основното приложение е безплатно; пълната версия може да бъде закупена чрез покупка в приложение.
    Целеви групи: Педагогически специалисти; деца в предучилищна възраст над 4 години; деца в началното училище; родители
    Теми: Творчески дизайн и живопис; практическа работа с медии
    Реклама: Доставчикът рекламира допълнителни покупки в приложението; не съдържа обозначени реклами и други връзки. Използвайте с деца само под наблюдение.
    Използваемост: Ограничена функционалност офлайн. Трябва да има налична интернет връзка.
    Навигация: Проста и ясна.
    Дизайн: Прост, разбираем език; ясни и висококонтрастни цветове; лесно за използване.

    Как работи PicCollage?

    Основните функции на приложението са еднакви на всяко устройство, но може да се различават леко в дизайна. По-долу е обяснено как PicCollage работи – работата на компютър, лаптоп, таблет или смартфон е много сходна.

    Създаване на колаж

    Интерфейс PicCollage

    След отваряне на приложението, е възможно да се избере между Шаблони (Grids) (с шаблони за подреждане на снимките), Картички (Cards) (с предварително проектирани шаблони) и Freestyle (свободна работа върху лист). Проекти, които вече са редактирани, също могат да бъдат отворени тук.

    Кратко видео как се създава колаж в PicCollage :


    Добавяне на снимки

    След като изберете шаблон за нов колаж, добавете снимки, които да бъдат интегрирани в колажа. Браузърът на файловете се отваря автоматично със снимките. В случай, че изберете Freestyle, кликнете веднъж отстрани, на фона. Появява се меню с въпрос за източника, от който да бъдат избрани снимките. Налични са следните вариантиe:

    Различни възможности за редактиране на колаж

    • Снимки: Изберете една или повече снимки в браузъра на файловете. За да изберете няколко снимки наведнъж, задръжте клавиша Ctrl, докато избирате.
    • Използване на камера: Снимките се правят с камера. След това изберете "Снимки".
    • Уеб изображение: Снимките могат да бъдат взети директно от интернет. Поради закона за авторското право, обаче, следва да се отбележи дали снимките могат да бъдат използвани. Ако снимките се използват само за да се покаже нещо в групата (но не и извън нея), това не би трябвало да е проблем.
    • Текст: Така достъпвате текстовия редактор на приложението, с който могат да се добавят текстове към колажа.
    • Стикери: Оттук към колажа може да се добавят стикери. Те включват усмивки, сърца, цветя и много други.
    • Фонове: Отваря се меню, където могат да се избират различни фонове. Фоновете, на които има катинар са платени. Фонове без заключване са безплатни.

    Избор на фон

    Подреждане на снимки в колажа

    За да преоразмерите или завъртите изображение, използвайте два пръста върху таблета и плъзнете или завъртете изображението. Също така е възможно да се промени реда, т.е. слоя на насложените снимки. За да направите това, докоснете или кликнете върху снимката по-долу и снимката ще се премести на преден план. Снимките могат да бъдат изтрити с функцията за изтриване или чрез преместване на изображението в кошчето в горния десен ъгъл. Чрез докосване на кошчето, снимката може да бъде възстановена

    Редактиране и подреждане на снимки в колаж

    Това видео показва основните характеристики на PicCollage:

    Редактиране на снимки

    Възможностите за редактиране на изображения, предлагани от PicCollage са достатъчни за повечето снимки, така че обикновено не е необходимо да редактирате снимките с друга програма. За да редактирате изображение в PicCollage, докосвате два пъти съответното изображение. Отваря се меню със следните опции: "Ефекти", "Изрязване", "Дублиране" и "Задай като фон". Ако изберете функцията "Ефекти", се отваря редактор, с който могат да се променят някои ефекти (като цветови корекции, размазване или фокус) и с които може да се прави изрязване на снимката. С помощта на функцията "Изрязване" избраното изображение може да бъде изрязано свободно, т.е. не с прави линии, както в "Ефекти". За тази цел се поставя линия около областта на рязане. С функцията "Дублиране" изображение може да се копира и да се поставя отново. С функцията "Задай като фон" избраната снимка става фоновото изображение. Върху фона могат да бъдат подредени и други снимки и форми.

    Добавяне на стикер

    Може да добавяте стикери, като усмивки, символи или балончета. Натиснете фона или върху знака плюс в долната част на дисплея и изберете "Стикери". Стикерите са групирани по конкретни теми. Някои стикери са безплатни, други не. За да изберете стикер, просто кликнете върху желания стикер и потвърдете с отметката в горния десен ъгъл. Стикерите могат да бъдат променяни по размер и позиция, както снимките.

    Добавяне на текст

    За да добавите текст към колажа, щракнете веднъж върху фона или върху знака плюс в долната част. Когато е избран "Текст", се отваря редактор, където може да се въведе желания текст. Могат да се избират различни шрифтове и цветове. Нов ред се започва чрез натискане на клавиша „Enter“. След като текстът е готов, натиска се отметката в горния десен ъгъл на дисплея, която потвърждава избора и го вмъква в колажа. Текстът може също да се коригира по размер и позиция. За да редактирате текста отново, просто щракнете два пъти върху текста.

    Запазване на колаж

    Ако искате да запазите колажа, натиснете "Done" („Готово“) в долния десен ъгъл. Ще се отвори нов прозорец. Изберете функцията „Save” ("Запазване"), за да запазите колажа на устройството. След това често sе появява реклама, която може лесно да бъде затворена. След това натиснете “Done” ("Готово"). Готовият колаж може да бъде споделен директно във Facebook или да бъде отпечатан.

    Запазване и споделяне на колаж

    Прехвърляне на колаж на компютър

    Ако желаете, можете да прехвърлите колажа на компютъра като всеки друг файл.

    Ако не харесвате Pic Collage като работен инструмент или приложението не е достъпно, може да намерите различни фото рамки и ефекти на следния уебсайт: https://bg.photofuneditor.com/baby-picture-frames/

    Започнете сега и изпробвайте знанията си на практика. Нашите практически примери може да ви дадат някои първоначални идеи.