• Използване на фотографията в ОГРДВ

    Фотографията като възможност за обогатяване на речника

    Доказано е, че децата, които имат повече житейски преживявания, развиват по-добър речник. Те са по-добре подготвени да учат, четат и да разбират какво четат. Снимките могат да помогнат за въвеждането на нови думи и концепции в ежедневната работа с деца. Когато децата правят свои снимки, те решават кое е важно и изграждат собствен смисъл на своя опит. Те се научават да намират думи, които им помагат да опишат преживяванията си. Така че, децата трябва да снимат и събират снимки, правени по различни начини и от различни места.

    Фотографията като образователно средство

    Фото албуми като спомен от годината

    Снимките, направени от деца и професионалисти в сферата на ОГРДВ през годината, улавящи важни моменти в детския живот, могат да бъдат подредени в различни фотоалбуми. Фотоалбум, който документира събитията през годината, е специален спомен за детето. Този албум може да се фокусира върху едно дете и да съдържа негови снимки и такива, които той или тя е заснел. Албумът може да съдържа снимки на всички деца и да акцентира върху събитията през цялата година. Презентация на Power Point (PPT) с избрани изображения може да се използва на церемонията по завършване и раздаване на свидетелства. Албумът може да се използва и като разказ по картина и така ще даде още повече възможности на децата за изграждане на речник. Децата може да "четат" картинките като история, използвайки събитията през годината. Всяко четене ще даде представа за възприятието на всяко дете за случилото се по време на дадена дейност или събитие.

    Разбиране за себе си

    Изображенията не само могат да подобрят езиковите умения, но и да затвърдят развитието на концепцията за "аз-а".

    Нека децата се снимат в различни дни, когато носят различни дрехи (или са облечени като любимия си медиен герой). Помолете ги да идентифицират кой е на снимката. Говорете за това как изглеждат различни деца и други хора, в зависимост от това с какво са облечени. Нека децата да идентифицират различни снимки и да обсъдят прилики и разлики. Ако децата не могат да се разпознаят кой е на снимката, използвайте това, за да говорите за това как хората могат да се различават по външния си вид.

    Развитие на творческите умения

    Творческа дейност е да помолите децата да направят няколко снимки по свой избор, в зависимост от интересите им. След отпечатването на снимките, специалистът в ОГРДВ може да им помогне да създадат колаж от тези снимки на картон и да сложат надписи под снимките. Вижте този пример

    Емоционално и социално развитие

    Фотографиите могат да им помогнат да развият умения за говорене за чувствата си. Това играе решаваща роля в тяхното емоционално и социално развитие. Намирането на думи за лицеви изображения помага на децата да говорят за своите чувства. Добре е за малките деца да имат актуални свои снимки, в които показват различни емоции. По този начин те могат да говорят за чувства, свързани с техните собствени преживявания. Снимки на усмихнати деца могат да се използват, за да се говори за това, което прави децата щастливи. Снимки на плачещи хората може да помогне да разпознаят чувството на тъга/ мъка.

    Нека едно дете показва различни емоции, докато друго дете прави снимки. Ако е трудно за детето да изрази емоция, можете да помогнете като говорите за това, което го прави тъжно, ядосано или щастливо в ежедневието.