• Какво е Stop motion видео?

    Stop motion видео филми са филми, които са съставени от единични снимки. Движението се създава чрез леко промяна на позицията на фигури или обекти във всяка картина. Снимките се прожектират по-бързо, например с приложението Stop Motion Studio, така че преходите са едва забележими. Техниката на спиране на движение е прост начин да се снимат филми с фигури и предмети без компютърна анимация.

    Почти всичко може да служи като обект или фигура, за да създаде такъв филм. Не само кукли или фигури от пластелин, като в "овцата Шон". Няма ограничения за въображението.

    Филмите stop motion могат да бъдат създадени с най-простите ресурси, поради което са подходящи за работа с малки деца. Дигиталните технологии и приложения, по-специално правят анимираните филми още по-прости.


    Няколко предложения как и с какви инструменти можете да създадете stop motion филм са дадени по-долу:

    В анимираните филми с рисуване публиката вижда картина или текст, който се появява сякаш чрез магия. Ефектът се постига чрез правене на снимка след всеки рисунък с четката, докато цялата картина е завършена.

    Видео 1: Пример за анимиран филм с рисуване


    В анимираният филм с наслояване фигурите или предметите, изрязани от хартия, се движат на някакъв фон. Децата могат да ги местят между отделните снимки.

    Видео 2: Пример за анимиран филм с наслояване


    Анимираният филм с материали се прави с играчки, блокчета или други триизмерни обекти, използвани като актьори. Това се отнася и до добре познати филми stop мotion с фигури от Лего или пластелин като основни актьори.

    Видео 3: Пример за анимиран филм с материали от деца в ОГРДВ


    Друг тип е stop motion с хора, където истински хора участват като актьори. Можете да оставите нещо да се движи, което по принцип не може да се движи само, например книга или чиния. Да правят магии и фокуси или да правят кукли, и играчки да оживяват, са идеи, особено популярни сред децата. Например, дете може да накара предмети или хора да изчезнат. Или пък неподвижната кукла започва да се движи.

    Видео 4: Пример за Stop motion филм с деца


    По принцип техниката на stop motion предлага безброй творчески възможности, което прави използването му в ОГРДВ особено вълнуващо и дава възможност на децата и възрастните да се забавляват.