Topic outline

  • Въведение

    Филмите (най-вече анимационните) са много популярни сред децата. Те разказват вълнуващи и забавни истории, които предлагат много забавление. Как, обаче, можете да направите свой собствен анимационен филм (stop motion) или видео? Това не е ясно на много деца и възрастни, защото има много особености в процеса на правенето на филми.

    Обяснете на децата, че няма да е възможно да се произведе (stop motion) филм с дължина на филм на Дисни. Нека сами открият колко работа е необходима и какви ограничения могат да възникнат при създаването на филм. Освен това и качеството на филма не може да бъде същото. Целта е да откриете заедно как се прави филм или анимационен филм и да използвате наличните ресурси творчески и разумно.

    При stop motion филмите и заснемане на видео с децата, трябва да се използват сравнително прости сюжети, които въпреки това са съдържателни и интересни.

    Този модул не е за създаването на сложни филми, а за преподаване на децата практическа и творческа видео работа.

  • За този модул

    Когато изучавате този курс, ще…

    • Придобиете знания за значението на различните перспективи и постановки на дадена сцена , за да бъде филмът вълнуващ и интересен за целевата аудитория
    • Научите как да планирате проект за филм с деца в предучилищна възраст
    • Се научите как да преподавате на децата практически и творчески уроци за работа с видео?
    • Получете основна информация за творческа работа с приложението Stop motion Studio и Windows Movie Maker 2012

    В този модул…

    • Основните на техниките за Stop motion видео ще бъдат обяснени и визуализирани
    • Ще бъдат дадени практически съвети
    • Описанията ще ви помогнат да разберете по-добре съдържанието и да се подготвите да отговорите на въпросите
    • Ще намерите допълнителни връзки, за да получите повече информация
  • Какво е Stop motion видео?

    Stop motion видео филми са филми, които са съставени от единични снимки. Движението се създава чрез леко промяна на позицията на фигури или обекти във всяка картина. Снимките се прожектират по-бързо, например с приложението Stop Motion Studio, така че преходите са едва забележими. Техниката на спиране на движение е прост начин да се снимат филми с фигури и предмети без компютърна анимация.

    Почти всичко може да служи като обект или фигура, за да създаде такъв филм. Не само кукли или фигури от пластелин, като в "овцата Шон". Няма ограничения за въображението.

    Филмите stop motion могат да бъдат създадени с най-простите ресурси, поради което са подходящи за работа с малки деца. Дигиталните технологии и приложения, по-специално правят анимираните филми още по-прости.


    Няколко предложения как и с какви инструменти можете да създадете stop motion филм са дадени по-долу:

    В анимираните филми с рисуване публиката вижда картина или текст, който се появява сякаш чрез магия. Ефектът се постига чрез правене на снимка след всеки рисунък с четката, докато цялата картина е завършена.

    Видео 1: Пример за анимиран филм с рисуване


    В анимираният филм с наслояване фигурите или предметите, изрязани от хартия, се движат на някакъв фон. Децата могат да ги местят между отделните снимки.

    Видео 2: Пример за анимиран филм с наслояване


    Анимираният филм с материали се прави с играчки, блокчета или други триизмерни обекти, използвани като актьори. Това се отнася и до добре познати филми stop мotion с фигури от Лего или пластелин като основни актьори.

    Видео 3: Пример за анимиран филм с материали от деца в ОГРДВ


    Друг тип е stop motion с хора, където истински хора участват като актьори. Можете да оставите нещо да се движи, което по принцип не може да се движи само, например книга или чиния. Да правят магии и фокуси или да правят кукли, и играчки да оживяват, са идеи, особено популярни сред децата. Например, дете може да накара предмети или хора да изчезнат. Или пък неподвижната кукла започва да се движи.

    Видео 4: Пример за Stop motion филм с деца


    По принцип техниката на stop motion предлага безброй творчески възможности, което прави използването му в ОГРДВ особено вълнуващо и дава възможност на децата и възрастните да се забавляват.


  • Stop motion и видео проекти в ОГРДВ

    Ако могат да използват сами камера/таблет, децата научават

    • как да създават вълнуващи истории за любов и конфликти, за големи и малки герои,
    • или как да създават аудио-визуално съдържание, например как се прави торта.
    • с помощта на камера (например камера на таблет) те научават как се правят филми и телевизионни програми.
    • как да станат креативни и да изразяват себе си.

    Те могат да се включат във всички етапи: разработване на кратката история, постановката на сцената, монтажа и саундтрака.

    Въз основа на знанията и опита на децата с различни филмови и телевизионни жанрове, като анимационни филми, театрални представления, реклами или телевизионни филми могат да бъдат направени като тема в ОГРДВ.

    Децата могат да разиграят любимото си предаване в среда, подобна на телевизионно студио и да го преработят творчески. Това им позволява да адаптират основни форми на тези филмови и телевизионни жанрове.

    Филмите са много привлекателни за децата, понякога поради използваните медийни илюзии. Филмовата и телевизионната индустрия използват много трикове, за да създават филми. Големи градове всъщност са миниатюрни и изглеждат големи поради настройките на камерата, с която се снима, сцени се преработят цифрово на компютър и актьорите се заменят с каскадьори. Децата в предучилищна възраст все още не разполагат с достатъчно знания, за да разберат как се правят тези трикове.

    Чрез изпробване на прости филмови трикове, детската медийна грамотност може да бъде увеличена чрез игра.

    Децата не се ръководят винаги от хода на историята, когато гледат любимите си предавания. Те са склонни да се фокусират върху детайли, които се отнасят към тяхната реалност или които им въздействат емоционално. Възприятието на изображенията от малки деца е произволно, несистематизирано и ориентирано към момента. Същото важи и за активното използване на камера от деца. Подобно на работата със снимки, ще получите представа за детската виждане за света, като им позволите да използват камерата свободно и интуитивно.

    Дайте на децата възможност да снимат инстинктивно и спонтанно с камера, без сценарий или готов план. Оставете ги сами без възрастен, за да „уловят“ своя момент. Така децата могат да изобразят това, което възприемат с очите си и да направят вътрешният си свят видим за вас.

    С колкото повече начини за създаване, принципи за монтаж и трикове децата се запознаят, толкова по-скоро те ще бъдат в състояние да класифицират и разберат още по-сложни действия- връщане в миналото (flashback), успореднo развитие на действието и скокове в пространството и времето. Тази форма на видео работа с деца спомага за прилагането и изучаването на основни филмови похвати, които са важни във филмовото и телевизионното изкуство. Чрез използване на специфични средства за правене на видеа чрез игра се постига по-добро разбиране на материята и децата не губят интереса си към предварително планирания сценарий/история.

    Няколко насоки могат да помогнат на професионалистите в сферата на ОГРДВ и децата да работят със stop motion техниката. Педагозите от ОГРДВ не трябва да се месят прекалено много, докато децата работят с камера. Така те няма да повлияят на идеите на малките режисьори. Все пак, възрастните могат да оказват помощ като влизат в диалог с децата, за да могат те да избистрят идеите си.

    Stop motion и видео на практика

    Както при снимките, на децата трябва да се покаже как да използват устройства за видеозапис. Тук важат същите правила, както са представени в модул 6.

    Различните настройки и перспективи, разгледани в модул 6, ще вдъхнат живот и на (stop motion) видеата.

    При работа с деца обаче е особено важно да се съсредоточим не върху съвършенството и детайлите, а върху експериментирането с технологиите и насърчаването на творчеството..

    Ако искате да разкажете история със stop motion видео, трябва предварително да помислите за кратък сценарий (story board) и продължителност на филма заедно с децата.
  • Възможности за детско развитие чрез интегриране на stop motion и видео в ОГРДВ

    Езиково развитие и артикулация

    Продуцирането на собствени филми, базирани на кратки сторибордове (story board), може да разшири детския речник. За да се разработи сценарий, децата трябва да намерят думи за диалозите, които искат да използват. Това им помага да се научат как да се изразяват и да развият своите комуникационни умения.

    Включвайте децата във всяка стъпка от създаването на (stop motion), филми, в противен случай те могат да изгубят интерес. Опитайте се да избегнете това.

    Насърчаване на емоционалното и социалното развитие

    Правенето на филм е работа в екип. Участвайки като актьор, зад камерата или в монтажа, всеки помага и си сътрудничи. Това е много важно за социалното развитие на децата. Чрез видеоработата децата научават много за различните емоции. По този начин става възможно да се говори с децата за чувства, свързани с техните собствени преживявания, например какво ги прави щастливи или тъжни и как могат да пресъздадат това чувство във видеото.

    Насърчаване на творчеството и фантазията

    Създаването на история и разиграването ѝ в stop motion филм стимулира въображението. Децата трябва да помислят за декори, костюми и материали, които да използват и след това да създадат сами. Това е творческо и продуктивно. Да видят реалните резултати от собствената им работа след сравнително кратък период от време, ще ги прави много горди. По този начин децата осъзнават, че могат да създадат нещо и това е много положително за тяхното лично израстване.

    Създаване на специални спомени чрез видео

    Видеоклипове, направени от деца и професионалисти в областта на ОГРДВ, например по време на празник в ОГРДВ може да бъде хубав спомен, който да изпратите на децата вкъщи или да представите на родителска среща. Добре е децата да записват в ОГРДВ с камера от тяхната гледна точка. Това дава на родителите много специален поглед към ежедневието на детето, което обикновено остава скрито от тях.

    Насърчаване на движението на децата

    Голямото предимство на видеоклиповете е, че можете да заснемете изображения с движение. Следователно, може да използвате това средство, за да заснемете деца в движение. Нека децата решат какво искат да използват за декори, костюми и т.н. и как искат да заснемат видеото. След това гледайте тези клипове заедно с децата. Например, гледайте заедно музикален видеоклип и поговорете с децата за това, което са видели. След това нека децата направят своя версия на видеото.

    Наблюдение и рефлексия (размисъл)

    Използването на видеокамера е добро средство за наблюдение на деца и след това за разговор с екипа или родителите. Поведението и уменията на децата могат да бъдат записани и анализирани. Специалистът в ОГРДВ може също така да записва с камера по време на занятия и по-късно да наблюдава как се държи спрямо децата и как децата реагират спрямо него или нея. За такъв проект следва да се провери дали е необходимо да се получи допълнително родителско съгласие.

    Уверете се, че спазвате предписанията за защита на данните и авторските права във всеки медиен проект.

    Предимства на създаване на видео съдържание в ОГРДВ

  • Основи на приложението Stop Motion Studio

    Приложението Stop Motion Studio улеснява създаването на анимационни филми. Той е подходящ за педагогическа работа и е лесен за употреба за по-малки деца под наблюдение.

    Можете да снимате кадри един след друг директно в приложението и да преглеждате резултатите непрекъснато. Последователността на изображенията може да бъде зададена или премахната. С пълната версия може да добавяте начални и финални надписи, аудио записи от всякакъв вид и ефекти. Базовата версия е достатъчна за производството на обикновен stop motion филм. Ако искате да добавите музика към филма, можете да направите това в Movie Maker. Филмът може да бъде експортиран във формат mp4.

    Приложението може да се използва на операционни системи Android, IOS и Windows и може да се инсталира в таблет или смартфон.

    Уебсайтът, на който можете да намерите приложението Stop Motion Studio App е: https://www.cateater.com.

    По-долу има кратко въведение в приложението Stop Motion Studio, което е предназначено да даде основна информация. Иконата ? в лентата с менюта в долния десен ъгъл на приложението ви отвежда до менюто за помощ.

    Разработчик: Cateater
    Системи: Android, iOS и Windows
    Цена: Основното приложение е безплатно. Пълната версия може да бъде закупена от 4.99 € до 5.99 €
    Целева група: Педагогически специалисти, деца в предучилищна възраст от 4 години нагоре с надзор, деца в началното училище, родители
    Теми: Креативен дизайн и рисуване, практическа медийна работа
    Реклама: Базовото приложение съдържа покупки в приложението. За да можете да използвате всички функции, е необходима пълната версия.
    Използваемост: Напълно функционален офлайн.
    Навигация: Проста и ясна.
    Дизайн: Прост, разбираем език; ясни и висококонтрастни цветове; разбираеми икони.


    Как работи приложението Stop Motion Studio?

    Изгледайте този клип в You Tube, за да разберете как да създадете видео в Stop Motion:

    или прегледайте ръководството за допълнителни съвети.

  • Основи на Windows Movie Maker 2012

    Програмата Windows Movie Maker 2012 е проста програма за създаване и редактиране на видео съдържание под Windows 7 или Windows 10. Тъй като тази програма не може да се използва от малки деца, тя се използва от професионалистите в ОГРДВ за редактиране на (stop motion) видеоклипове, така че работата на децата да бъде представена в по-завършен вид.

    Важно:

    Windows Movie Maker 2012 вече не се поддържа Microsoft, поради което програмата не може да бъде изтеглена от Microsoft Store.

    За да бъде закупена/изтеглена програмата, трябва да потърсите трети доставчици. Търсете "Изтегляне на Windows Movie Maker" с помощта на търсачка, напр. Google, чрез която ще може да изтеглите програмата.


    Клавишът F1 на компютърната клавиатура или ? символа в лентата с менюта, в горния десен ъгъл на Movie Maker, ще ви отведе до онлайн помощ, където може да получите ясни напътствия.

    Разработчик: Microsoft
    Системи: Windows
    Цена: програмата е безплатна.
    Целеви групи: Педагогически специалисти, деца от начално училище -четвърти клас, родители.
    Забележка: Тази програма е сложна за тази възрастова група.
    Теми: Редактиране на видео, практическа работа с медиите
    Реклама: Няма реклама
    Използваемост: Напълно функционална офлайн.
    Навигация: Проста и ясна за по-големи деца и възрастни, сложна за по-малки деца.
    Дизайн: Прост, разбираем език; ясни и висококонтрастни цветове

    Как работи програмата Movie Maker 2012?

    Когато програмата се стартира, се отваря автоматично нов проект с името "My Movie".

    Първо се запознайте с програмата. Ако поставите мишката върху полетата с функции, ще се отворят обяснителни прозорци, които ще ви помогнат да изследвате функциите на програмата.

    Препоръчително е първо да запишете проекта под ново име в избрана папка. Това ще улесни намирането на пътя и редактирането на филма по-късно. Също така е полезно да събирате "суровия материал" в отделна папка.

    Можете да изтеглите кратко ръководство за работа с програмата или да разгледате следващото видео:


    Когато работите с Movie Maker, не забравяйте да следвате последователността: първо - редактиране на видео съдържание, след това добавяне на заглавие, текст и финални надписи и накрая музика. Ако след това смятате, че има нужда все още да изрежете част от видео, текстът и музиката ще се окажат на погрешно място и ще трябва да редактирате всичко. Важно е и суровите файлове и проекта да не се преместват на друго място по време на редактирането. Ако това се случи, програмата няма да може да намери материала отново.

    Започнете сега и изпробвайте знанията си на практика. Нашите практически примери може да ви дадат някои първоначални идеи.