• Аудио проекти в ОГРДВ

  Когато създават свои собствени аудио проекти, като аудио пиеси или интервюта, децата се запознаят с техниките на запис и резултатите от тях. Те могат да разширят своите умения за използването на медийни технологии, да придобият опит със записващи и микрофонни технологии и да научат как да използват тази среда продуктивно и активно на сравнително ранен етап. Децата също така научават за разликата между слушане и гледане, как да разкажете история без използване на езика на тялото, ролята на акустиката и как да използват човешки звуци, музика и звуци от околната среда. Например, ако децата създават аудио игра, те придобиват важен опит с медийната реалност; те научават потенциала на гласа си, как да го променят леко и въпреки това да го отличават добре от гласовете на другите деца. Те се научават на креативност като например да смачкат лист хартия, за да звучи като огън в записа.

  Развитие на уменията при създаването на аудио проекти

  В аудио пиесите, приказни герои могат да оживеят без много усилия, с помощта на звуци и глас. На децата се дава възможност да се превъплътят в любимите си герои и да разкрият фантазия, творчество, собствени страхове и "лошите" си страни. Дори плахите деца могат да преодолеят срамежливостта си, когато се превръщат във вещици или зайци пред микрофона.

  Генерирането и разпознаването на звуци е съществена основа за създаването на аудио записи, тъй като всичко, което трябва да се записва, трябва да се направи разпознаваемо и въздействащо. Освен това, когато децата работят със звуци, те практикуват умението си за слушане.

  Можете да напътствате децата как сами да създават малки аудио файлове или да добавят звук към картина. Записите с естествени и имитирани звуци карат децата да осъзнаят как се създава медийна реалност, тъй като имитираните звуци от записа звучат напълно реално.

  Викторина - Познай звуците

  Намерете кой какъв звук издава?

  Искате ли да разберете как жабата кряка, а вълната се плиска? Вижте клипове и го изпробвайте сами. (Не обръщайте внимание на езика, снимките обясняват всичко, което трябва да знаете).

  https://www.youtube.com/watch?v=Tyr3TDMSt-Q
  https://www.youtube.com/watch?v=WU11IdEkwy8

  Всички деца трябва да бъдат включени в създаването на аудио записи. Всяко трябва да има задача: говорител/разказвач, оператор на записващото устройство, да държи микрофона (ако използвате такъв). Аудио продукцията, като филмовата продукция, е резултат от работата в екип. Въпреки това, окончателното редактиране трябва да се извърши от професионалистите ОРДГВ, тъй като програмите за редактиране не са предназначени за деца. Безплатната програма за редактиране Audacity, която представяме в този модул, е за потребители, които могат да четат.