• Възможности за детско развитие чрез използване на аудио средства в ОГРДВ

    Аудио средства за подпомагане на развитието на езиковите способности

    Слушането на радио пиеси и създаването на собствени кратки аудио файлове може да обогати и консолидира речника на децата. Те се запознават с граматиката и структурата на изреченията. Като слушат историите, децата опознават нови герои, начини на действие и ситуации, което им позволява да разширят своя запас на подходите, начините и реакциите за разрешаване на конфликти. За да създадат свои собствени аудио файлове, те трябва предварително да обмислят как даден герой трябва да действа, реагира и да се изразява в дадена ситуация. Това може да помогне на децата да се замислят как да се държат в подобнa ситуация в реалността./p>

    Възможности за детско развитие чрез използване на аудио

    Съдържанието на историите, които създавате, винаги трябва да бъдат свързани със света, в който живеят децата. Вдъхновение може да намерите в снимка или илюстрирана книга. Истории, които са прекалено реалистични и въображението на децата не може да се разгърне, не са подходящи. Препоръчително е да не се мисли за историята във всеки детайл, защото най-добрите идеи често възникват по време на работата.

    Насърчаване на въображението и творчеството

    Докато слушате истории, децата измислят изображения, които силно стимулират тяхната фантазия и творчество. Те също така стимулират въображението и ги правят креативни и продуктивни.

    Слушайте радиопиеси заедно с децата, спрете историята в определени моменти и нека децата ви кажат как смятат, че продължава историята.

    Развиване на емпатични способности

    Слушането и създаването на аудио пиеси може да увеличи съпричастността на децата, защото те се учат чрез историите да разбират емоциите и позициите на други герои и да се поставят тяхно място. Това улеснява действията им да действат с съпричастност във връзка със собствения им опит.

    Насърчаване на концентрацията и уменията за слушане

    Когато слушат, децата развиват способността си да се концентрират. Те получават усещане за структурата на историята и за нейната последователност. Освен това аудио историите могат да обогатят знанията на децата за света около тях.

    Заедно с децата слушайте шумовете и звуците около вас. Говорете с децата за това, което чувате: „Когато затворим очи, какво чуваме? Как звучи това? Откъде идва? Кой издава звука? Можете ли да опишете звука? Кои звуци харесвате и кои не?“ Това насърчава децата да бъдат по-чувствителни към звуците и да практикуват слушане. Звуковете и шумовете стават по-важни за самите деца, защото обогатяват слуховия им опит.