• Основи на програмата Audacity

  Audacity е безплатна програма с отворен код за редактиране на аудио файлове като звуци, шум, говор и музика. Говорът и музиката могат да се записват, възпроизвеждат и редактират. Аудио файлове могат да бъдат импортирани и експортирани в различни формати, като .wav или .mp3.

  Препоръчвам да записвате аудио проектите си със записващо устройство или диктофон на таблет, преди да ги редактирате с Audacity. Така е по-лесно за децата. Записите могат да се правят директно с микрофон и в програмата Audacity, но за целта ви трябва и компютър; а децата не могат сами да стартират програмата. Ако записите са направени предварително, децата могат да вършат почти всички задачи сами под наблюдение. Окончателната редакция с Audacity трябва да бъде направена от вас като професионалист от ОГРДВ, защото децата могат бързо да изгубят интерес. А при работата с деца, свързана с аудиопрактика са нужни спокойствие и концентрация.

  Програмата е разработена и непрекъснато обновявана от различни програмисти в световен мащаб и работи на операционни системи Windows, Mac OS и Linux. Досега няма версия за смартфон и операционни системи като Android.

  Audacity е програма, която се използва и от професионални музиканти и звукови инженери и има много функции на разположение. Въпреки това, тя е сравнително лесна за използване и като безплатна програма е с изключително добро качество, поради което често се препоръчва на педагогически специалисти за обработка на аудио записи с деца.

  В този модул на нашето ръководство са обяснени само най-необходимите и важни функции на Audacity, които биха могли да бъдат от значение за специалисти за работа с аудиозаписи в ОГРДВ.

  Можете да намерите множество подробни уроци за програмата в интернет.

  На официалната уеб страница на Audacity има ръководство за използване. От тази страница може и да изтеглите програмата.

  Важно, ако използвате версия, по-стара от 2.3.2:

  За да създадете .mp3 файлове директно от Audacity, .mp3 encoder lame трябва да бъде инсталиран, тъй като по лицензионни причини не присъства в програмата . За Windows и Mac OS може да бъде изтеглен от Интернет, но също така може да бъде инсталирано директно от Audacity (меню Редактиране > Настройки библиотеки).


  Разработчик: Програмисти от цял свят
  Системи: Windows, Mac OS и Linux
  Цена: Безплатно
  Целева група: Педагогически специалисти, деца от начално училище от 8 години, родители.
  Теми: Практическа работа с медиите
  Реклама: Няма реклама
  Използваемост: Напълно функционална офлайн.
  Навигация: Много функции, следователно не може да се използва от по-малки деца, които още не могат да четат. Програмата е проста и ясна и може да се използва за редактиране на прости и сложни аудио проекти.
  Дизайн: Прост, разбираем език, ясна подредба.

  Как работи програмата Audacity?

  За допълнителна подробна информация, уроци и обяснение на функциите, можете да разгледате уеб страницата на Audacity.