Topic outline

 • Въведение

  Авторката на детска книга и програмист Линда Лукас (Linda Liukas) казва:

  "Това поколение деца израства в свят, в който компютрите и програмирането заемат голяма част от ежедневието. Ето защо е важно да се насърчи любопитството на децата към технологиите и да им покаже, че те могат да изобретяват, да конструират и създават много неща с обикновена клавиатура на компютъра".

  Разбира се, работата с малки деца в ОГРДВ не е за обучение по програмиране чрез използване на изходен код и език за програмиране. По-скоро става въпрос за насърчаване на определени умения чрез игра, което е не само решаващо в програмирането, но и в ежедневието. Тези умения, освен преподаването на медийна грамотност, са насърчаването на търпението и концентрацията, разширяването на речника, логическото мислене и планиране, умения за структуриране и ориентиране, както и разбирането на символи..

  Активната работа с медиите в областта на програмирането е много подходяща за задоволяване на основните нужди на децата за игра чрез сътрудничество и по тематичен начин. Въпреки това, много специалисти вече са притеснени от термина програмиране. Изглежда, че се изискват специални знания и опит, но програмирането просто означава разпознаване на структури и последователности, нещо, което правим всеки ден.

 • За този модул

  Когато изучавате този курс, ще…

  • Придобиете знания за различните начини, по които програмирането може да се използва в педагогическата работа
  • Разберете, че не са необходими специални познания за програмиране, за да го преподавате
  • Бъдете насърчавани да се учите от децата, да ги накарате да участват, да блеснат с техните експертни знания и да осмислят по-лесно използването на медии
  • Получите базова информация за творческа работа с програмата Scratch Jr.

  In this module…

  • Основни термини в кодирането ще бъдат обяснени и визуализирани
  • Ще бъдат дадени практически съвети
  • Описанията ще ви помогнат да разберете по-добре съдържанието и да се подготвите да отговорите на въпросите
  • Ще намерите допълнителни връзки, за да получите повече информация
 • Програмиране в центровете за ОГРДВ

  Програмиране означава даване на команди на робот или компютър чрез въвеждане на код. Програмирането се използва за създаване на роботи, уеб страници и програми или приложения. Кодът се състои от символи и знаци, които отговарят за извършването на определени команди. Естеството на кода може да варира и може да бъде въведен по различен начин, вариращи от просто натискане на клавиши за управление на робот, до използване на сложни езици за програмиране.

  За да запознаете децата с основите на програмирането, не е нужно да работите на компютър или таблет. Например, можете да започнете с логически игри или игри за насочване на движението (вътре в стаята). Препоръчвам игри, които се фокусират върху творчески и общи решения на когнитивни проблеми. Действайки заедно, се насърчава социалното обучение, решаването на проблеми и уменията за комуникация..

  Децата обикновено разпознават компютрите само като устройства за гледане на видеоклипове или за игра на игри. Тези устройства се използват предимно за извличане на информация или за забавление. Съдържанието само се консумира, не се създава активно.

  Програмирането означава да се превърнем в създател и дизайнер на медийни продукти.

  Освен това, изучаването на основните принципи на програмирането насърчава уменията за планиране, логическо мислене и стимулира децата да обсъждат последователности и ред на основни принципи. С помощта на програмиране чрез игра децата могат да се научат да решават творчески и успешно проблемите. Това може да се постигне в центровете за ОГРДВ с помощта на различни упражнения и игри или прости приложения като ScratchJr. Постепенно децата придобиват знания за функционирането на компютъра и развиват ИТ умения. Те научават например, че компютрите изпълняват само команди, които са им дадени чрез код и по този начин се контролират от хората.


 • Програмиране

  Въпреки общото разбиране, че програмирането е трудно, децата могат да научат основите му по-лесно, отколкото повечето хора мислят. Дори децата в предучилищна възраст могат да разберат основните концепции за програмиране, дори и да не знаят какво означават в подробности

  Как може да се проектира програмиране за деца в предучилищна възраст? Всички ние редовно използваме концепции за програмиране, без да го осъзнаваме. Изглежда изненадващо, но почти всичко, което хората правят в ежедневието, може да се използва като пример за преподаване на децата концепцията за компютърно програмиране: приготвяне на торта, приготвяне на закуска, обличане на дрехи, миене на зъби и много други. Всички тези дейности са практически алгоритми, които се извършват ежедневно и са много подходящи за използване в центровете за ОГРДВ като примери за програмиране

  Основните понятия за програмиране са представени по-долу, като се използват прости примери, които могат лесно да се използват в центровете за ОГРДВ. За да се предадат тези основни принципи, не е необходимо нито компютър, нито друг цифров носител.

  Понятие 1 – Алгоритъм

  Когато се опитвате да представите децата на темата за програмиране, е добра идея да започнете с урок за алгоритми. Думата алгоритъм няма да е позната на децата, но е лесна за обяснение.

  Алгоритъмът е инструкция за изпълнение на определена задача и за постигане на желания резултат. Описва последователността или подреждането на командите или работните стъпки.

  Алгоритъмът е инструкция за изпълнение на определена задача и за постигане на желания резултат. Описва последователността или подреждането на командите или работните стъпки. Затова програмистите пишат алгоритми, за да кажат на компютъра как да се изпълни определена задача, за да се постигне желания резултат. Той използва някои елементарни инструкции, като последователност, цикъл или разклонение.

  Постигането на целта винаги изисква последователност от стъпки

  Вижте това кратко видео, за да разберете как алгоритмите са част от нашето ежедневие.


  Помислете с децата за реда, по който се обличат. Те не слагат чорапите върху маратонките или тениската върху пуловера си. Когато се обличате, следвате определени стъпки, така че да сте облечени правилно. Нека децата опишат алгоритъм за обличане, в който рисуват отделните стъпки в съответния ред на хартия.

  Децата знаят принципа на инструкциите и реда им в ежедневието си: ставане, измиване на зъбите, пристигане в център за ОГРДВ, връщане у дома, обличане на домашни дрехи, слагане на чехли и т.н. Въз основа на тези примери можете да обясните алгоритми на децата с думи, които те разбират добре.

  Насочете вниманието на децата към това колко често срещат алгоритми в ежедневието си. В допълнение към вече описаните, като миене на зъбите или обличане, дейности като готвене също са съставени от алгоритми. Нека децата ви кажат отделните работни стъпки.

  Алгоритмите за работа могат да се покажат много добре с помощта на снимки чрез заснемане на отделните стъпки, напр. по време на готвене. След това те могат да бъдат окачени или разположени в подходящ ред.

  “Намери алгоритъма”


  Понятие 2 - Инструкция и последователност

  Инструкциите и последователностите принадлежат към елементарните градивни елементи на алгоритъма. Обяснението на тази концепция на децата е много лесно.

  Това означава, че задачата се извършва в определен ред. Последователността на задачата се изпълнява много прецизно с помощта на няколко инструкции. Една задача, дадена на дете, се нарича инструкция. Една инструкция е например "стани" или "направи 10 стъпки". Ако получите няколко инструкции в един ред, това е последователност, например "направи 10 стъпки", "завий наляво", "направи 5 стъпки".

  TИзпълнението на определени задачи в подходящ ред е едно от основните умения, които децата учат в много области, което прави въвеждането на програмирането възможно в различните дисциплини.

  Можете да включите упражнение по темата за инструкциите и последователностите в педагогическото ежедневие, докато четете книга на децата или погледнете книга заедно. Опитайте се да разбиете историята на епизоди (инструкции) заедно. Можете да използвате например приказката за Червената шапчица и подредите правилната последователност от стъпки, като използвате различни снимки на приказката. По този начин децата ще се научат да разбират последователността на историята.

  Понятие 3 – Цикъл

  Когато говорим с деца за термина "цикъл", те със сигурност вече имат идея за това в главата си. Това е нещо, което се повтаря.

  Ако последователностите, т.е. няколко последователни инструкции трябва да се повтарят няколко пъти, непрекъснато или докато се изпълни определено условие, тогава имаме цикъл.

  Тук също е полезно да се върнем към ежедневието, за да се обясни концепцията за цикъл на децата. Има неща, които правят децата всеки ден, т.е. се повтарят всеки ден: миене на зъбите си, вечеря, отиване в центъра на ОГРДВ и много други. Тези дейности се извършват в определен ред/алгоритъм.

  С помощта на цикли, компютърният алгоритъм, но и ежедневието ни става по-организирано и по-ефективно. Например, на децата се казва само да се обличат преди да отидат да играят в градината, както правят всеки ден. Специалистът по ОГРДВ вече не обяснява на децата отделните стъпки, в които се обличат различните дрехи.

  Вижте разликата между инструкция, последователност и цикъл. обяснени в това видео (може да изберете автоматични субтитри, от менюто за субтитри на клипа).

  Понятие 4 — Раздробяване

  Компютърните програмисти разделят сложните стъпки и ги подреждат. Този процес се нарича раздробяване и е един от крайъгълните камъни на програмирането.

  Раздробяването означава, че проблемите се разделят на управляеми и по-малки единици. За компютъра това означава, че е дадена задача за изпълнение на парчета, които са толкова малки, че да може да ги разбере.

  Насърчете децата да разграждат ежедневните дейности на малки стъпки. Нека децата ви обяснят например как да миете зъбите си. Лесно е да се каже, че вземате четка за зъби и миете зъбите си. Накарайте децата да мислят за по-малки стъпки: първо вземате четката за зъби, после пускате водата, мокрите четката с вода, след това поставяте паста за зъби върху четката за зъби, след това държейки четката за зъби поставете я на зъбите и търкате четката по зъбите напред и назад и т.н. Разбира се, това действие трябва да се повтаря толкова често, колкото е необходимо, докато не бъде завършено. Както видяхме в миенето на зъбите има много стъпки.

  "Ролеви игри практика с алгоритми"


  Понятие 5 – Разклонение

  Структурите, в които се изпълняват инструкциите, когато са изпълнени определени условия, а други инструкции не се изпълняват, когато тези условия не са изпълнени, се наричат клонове. В тези случаи се взема решение за това какво да се случи и какво не

  За да обясните на децата понятието разклонение, можете да използвате тяхното ежедневие. Всеки ден децата стават, закусват, мият зъбите си, отиват в центъра за ОГРДВ, се прибират от центъра на ОГРДВ, играят, вечерят, мият зъбите си, четат книга и заспиват. Въпреки това, тази ежедневна програма може да бъде различна в четвъртък от други дни от седмицата, защото детето има урок по музика.

  Нека децата ви разкажат за ежедневието си. След това ги попитайте: "Но какво ще стане, ако във вторник имате урок по танци след детската градина?" или "В петък отивате да играете у приятел и вечеряте там. Какво означава това?“ По този начин децата ще разберат термина "разклонение".

  Понятие 6 – Отстраняване на грешки

  Отстраняването на грешки е процес на решаване на проблем, който се среща при изпълняване на инструкциите до постигане на определена цел.

  Програмна грешка - бъг:

  Грешките са програмни или софтуерни грешки, които предизвикват неволно или неочаквано поведение на компютърните програми. Терминът бъг се свързва с учения Грейс Мъри Хопър (1906-1992 г.), който открива мъртъв молец като причина за грешка в електромеханичния си компютър.


  Споделете информацията за възникването на думата бъг с децата. Със сигурност ще им се стори смешно.

  Когато говорите с децата за понятието за отстраняване на грешки, те трябва да разберат, че това е решаване на потенциален проблем. Разбирането на това понятие е подходящо децата в ОГДРВ, защото то учи на умения, които далеч надхвърлят знанията за програмиране и са от съществено значение за бъдещето на децата, като например умението за решаване на проблеми и психологическа устойчивост.

  Добър пример за обяснение на понятието за отстраняване на грешки на децата е да им се даде задача, която да направят в определен ред и нарочно да има включена грешка. Напишете последователност от действия и задайте една стъпка погрешно. Децата ще забележат, че няма да постигнат целта си и ще трябва сами да открият къде се крие грешката и как да я поправят.

  Отстраняването на грешки обаче не е най-лесното понятие за разбиране. Някои деца могат да станат нетърпеливи, ако не получат отговор веднага. Но при компютърното програмиране тази концепция играе голяма роля и разбирането ѝ може да бъде много полезно в ежедневието.

  Пример за алгоритъм – миене на зъби (опростен)

  Всички представени понятия са важни за децата не само за програмирането, но и за изучаване на ежедневни умения, които могат да бъдат полезни за тях през целия им живот. Ето защо е препоръчително да започнете да преподавате основи на програмирането от по-рано.

  Много подходящи за работа с деца в центровете за ОГРДВ са красивите книги със страхотни упражнения, в които главен герой е Руби. До този момент младата авторка Линда Лукас е публикувала четири книги „Здравей Руби“, преведени на над 22 езика, от които децата научават за света на компютрите и програмирането.

  Кликнете върху картинката, за да отворите уеб страницата:

  "Здравей Ruby"


 • Възможности за детско развитие чрез програмиране

  Развитие на умения за решаване на проблеми и психологическа устойчивост

  Способността за решаване на проблеми е полезна в ежедневието. В допълнение към решаването на проблеми, децата могат да развият способността да се възстановят бързо след неуспехи. Те научават, че провалът не е непременно лошо нещо. И наистина, той може да бъде нещо положително, защото напредъкът в обучението се постига и при допускане на грешки. Програмирането дава възможност на децата да опитат да направят нещо отново, докато постигнат желания резултат. В същото време, тяхното търпение и способността им да се концентрират се тренират на ранен етап. Това са важни качества, които могат да помогнат на децата в живота.

  Развитие на математически умения, както и на умения за ориентация и структуриране

  Програмирането не е само знанието как да се пише код. За да можете да програмирате ефективно, трябва да можете да мислите логично. Основите за това могат да бъдат поставени в ОГРДВ. Децата трябва да могат да разпознаят даден проблем и след това да го разделят на малки части. Само по този начин той може да бъде решен ефективно. Това се нарича също раздробяване и е една от най-важните математически способности.

  Насърчаване на езикови и комуникативни компетенции

  Когато децата се учат на основите на програмирането в ОГРДВ, те не само разширяват своя речник, но също така се научават как работи комуникацията. Децата научават:

  • как да се изразяват точно,
  • как да се справят с недоразумения и
  • че някой друг може да разбере нещо различно от това, което имат предвид.

  При програмирането трябва да се дават много ясни инструкции за това, което трябва да се направи, в противен случай компютърът не изпълнява командата или прави нещо друго. Тази способност да се мисли внимателно за това как се изразявате и да опишете нещо точно както искате да го постигнете, е умение, което е много полезно във всички сфери на живота.

  Насърчаване на творчеството

  Докато програмират, децата се учат да експериментират и това им дава увереност да бъдат креативни. Те имат възможност да създадат нещо свое. Точно както изучаването на музикален инструмент или нов език, децата се нуждаят от мотивация. Те обичат да получават обратна връзка за нещо, което обичат да правят. Тъй като програмирането е лесно да се научи, децата стават уверени в създаването на нещо ново чрез игра и по творчески начин.

  Подкрепа на социалната компетентност

  Тъй като децата все още не седят пред компютъра сами и не програмират, те обикновено учат основите на програмирането без компютър в групата си. Това може да помогне за насърчаване на социални умения, като способността за сътрудничество, както и способността да се приема конструктивна критика.

  Умения, придобити при обучение по програмиране


 • Topic 6

  ScratchJr е приложение, което децата на възраст от четири години могат да използват, за да научат основите на програмирането. Те могат да работят творчески с ScratchJr, да учат заедно, да решават проблемите самостоятелно и да учат чрез игра, без да е необходимо да могат да четат и пишат. Децата могат да измислят свои собствени предизвикателни задачи, като например разработване на малка игра или разказване на история, и се опитват да намерят оптимален начин да ги извършат. Те се научават как да изпълняват задачи чрез игра, да планират, преосмислят и да ги адаптират, ако е необходимо. Особеност на приложението е, че то се фокусира върху работата в група и решаване на проблемите заедно. Тъй като резултатите от действията, които трябва да бъдат извършени, са непосредствено видими, децата могат да се учат директно от грешките си. Приложението е внимателно проектирано да съответства на личното, социално, когнитивно и емоционално развитие на деца в предучилищна възраст.

  С помощта на приложението децата имат възможност да движат фигури или предмети, да ги накара да танцуват, да скачат, да пеят или да реагират един на друг. Те могат да избират различни фонове и да изграждат светове или сцени за своите фигури. Те могат да записват и възпроизвеждат собствения си глас или друг шум. Могат да се вмъкват и снимки.

  Приложението е на разположение за безплатно изтегляне за таблети с Android и iPad в съответните магазини за приложения.

  В този модул, само интерфейса и най-важните елементи на приложението са представени, тъй като има много уроци за ScratchJr на различни езици, които съчетават подробни обяснения на програмата с конкретни задачи. Самото приложение съдържа и полезен урок за възрастни и въвеждащо видео за деца. Най-добрият начин да научите как да използвате приложението е да извършите конкретните задачи и да постигнете целите. Тъй като тези задачи могат да бъдат много различни, те естествено зависят от съответното дете или "програмист", който в момента използва приложението.

  Препоръчваме следната страница с уроци за приложението:

  • Най-важните отговори на въпроси, уроци и примери за приложение могат да бъдат намерени на официалната страница на ScratchJr: http://scratchjr.org/

  Разработчик: Консорциум от разработчици от Tufts University в сътрудничество с MIT Media Lab и грантове от Националната научна фондация.
  Системи: За Android таблети (от 7-инчов и Android версия 4.2 или по-нова) и iPads (на всеки iPad 2 или по-нова версия, включително всички iPad мини, които имат iOS 7.0 или по-нова версия).
  Цена: Безплатно.
  Целева група: Деца от 4 години (до 8 години), педагогически персонал, родители.
  Теми: Практическа работа в медиите, математическа работа, решаване на проблеми, ориентация и структуриране, творчески дизайн.
  Реклама: Без реклами
  Използваемост: Напълно функционален офлайн.
  Навигация: Много проста и ясна; не са необходими умения за четене и писане.
  Дизайн: Прост, разбираем език; ясни и висококонтрастни цветове; лесен за ориентиране.

  Как работи ScratchJr?


  Започнете сега и изпробвайте знанията си на практика. Практическите ни примери ще ви дадат някои първоначални идеи.