• Програмиране

  Въпреки общото разбиране, че програмирането е трудно, децата могат да научат основите му по-лесно, отколкото повечето хора мислят. Дори децата в предучилищна възраст могат да разберат основните концепции за програмиране, дори и да не знаят какво означават в подробности

  Как може да се проектира програмиране за деца в предучилищна възраст? Всички ние редовно използваме концепции за програмиране, без да го осъзнаваме. Изглежда изненадващо, но почти всичко, което хората правят в ежедневието, може да се използва като пример за преподаване на децата концепцията за компютърно програмиране: приготвяне на торта, приготвяне на закуска, обличане на дрехи, миене на зъби и много други. Всички тези дейности са практически алгоритми, които се извършват ежедневно и са много подходящи за използване в центровете за ОГРДВ като примери за програмиране

  Основните понятия за програмиране са представени по-долу, като се използват прости примери, които могат лесно да се използват в центровете за ОГРДВ. За да се предадат тези основни принципи, не е необходимо нито компютър, нито друг цифров носител.

  Понятие 1 – Алгоритъм

  Когато се опитвате да представите децата на темата за програмиране, е добра идея да започнете с урок за алгоритми. Думата алгоритъм няма да е позната на децата, но е лесна за обяснение.

  Алгоритъмът е инструкция за изпълнение на определена задача и за постигане на желания резултат. Описва последователността или подреждането на командите или работните стъпки.

  Алгоритъмът е инструкция за изпълнение на определена задача и за постигане на желания резултат. Описва последователността или подреждането на командите или работните стъпки. Затова програмистите пишат алгоритми, за да кажат на компютъра как да се изпълни определена задача, за да се постигне желания резултат. Той използва някои елементарни инструкции, като последователност, цикъл или разклонение.

  Постигането на целта винаги изисква последователност от стъпки

  Вижте това кратко видео, за да разберете как алгоритмите са част от нашето ежедневие.


  Помислете с децата за реда, по който се обличат. Те не слагат чорапите върху маратонките или тениската върху пуловера си. Когато се обличате, следвате определени стъпки, така че да сте облечени правилно. Нека децата опишат алгоритъм за обличане, в който рисуват отделните стъпки в съответния ред на хартия.

  Децата знаят принципа на инструкциите и реда им в ежедневието си: ставане, измиване на зъбите, пристигане в център за ОГРДВ, връщане у дома, обличане на домашни дрехи, слагане на чехли и т.н. Въз основа на тези примери можете да обясните алгоритми на децата с думи, които те разбират добре.

  Насочете вниманието на децата към това колко често срещат алгоритми в ежедневието си. В допълнение към вече описаните, като миене на зъбите или обличане, дейности като готвене също са съставени от алгоритми. Нека децата ви кажат отделните работни стъпки.

  Алгоритмите за работа могат да се покажат много добре с помощта на снимки чрез заснемане на отделните стъпки, напр. по време на готвене. След това те могат да бъдат окачени или разположени в подходящ ред.

  “Намери алгоритъма”


  Понятие 2 - Инструкция и последователност

  Инструкциите и последователностите принадлежат към елементарните градивни елементи на алгоритъма. Обяснението на тази концепция на децата е много лесно.

  Това означава, че задачата се извършва в определен ред. Последователността на задачата се изпълнява много прецизно с помощта на няколко инструкции. Една задача, дадена на дете, се нарича инструкция. Една инструкция е например "стани" или "направи 10 стъпки". Ако получите няколко инструкции в един ред, това е последователност, например "направи 10 стъпки", "завий наляво", "направи 5 стъпки".

  TИзпълнението на определени задачи в подходящ ред е едно от основните умения, които децата учат в много области, което прави въвеждането на програмирането възможно в различните дисциплини.

  Можете да включите упражнение по темата за инструкциите и последователностите в педагогическото ежедневие, докато четете книга на децата или погледнете книга заедно. Опитайте се да разбиете историята на епизоди (инструкции) заедно. Можете да използвате например приказката за Червената шапчица и подредите правилната последователност от стъпки, като използвате различни снимки на приказката. По този начин децата ще се научат да разбират последователността на историята.

  Понятие 3 – Цикъл

  Когато говорим с деца за термина "цикъл", те със сигурност вече имат идея за това в главата си. Това е нещо, което се повтаря.

  Ако последователностите, т.е. няколко последователни инструкции трябва да се повтарят няколко пъти, непрекъснато или докато се изпълни определено условие, тогава имаме цикъл.

  Тук също е полезно да се върнем към ежедневието, за да се обясни концепцията за цикъл на децата. Има неща, които правят децата всеки ден, т.е. се повтарят всеки ден: миене на зъбите си, вечеря, отиване в центъра на ОГРДВ и много други. Тези дейности се извършват в определен ред/алгоритъм.

  С помощта на цикли, компютърният алгоритъм, но и ежедневието ни става по-организирано и по-ефективно. Например, на децата се казва само да се обличат преди да отидат да играят в градината, както правят всеки ден. Специалистът по ОГРДВ вече не обяснява на децата отделните стъпки, в които се обличат различните дрехи.

  Вижте разликата между инструкция, последователност и цикъл. обяснени в това видео (може да изберете автоматични субтитри, от менюто за субтитри на клипа).

  Понятие 4 — Раздробяване

  Компютърните програмисти разделят сложните стъпки и ги подреждат. Този процес се нарича раздробяване и е един от крайъгълните камъни на програмирането.

  Раздробяването означава, че проблемите се разделят на управляеми и по-малки единици. За компютъра това означава, че е дадена задача за изпълнение на парчета, които са толкова малки, че да може да ги разбере.

  Насърчете децата да разграждат ежедневните дейности на малки стъпки. Нека децата ви обяснят например как да миете зъбите си. Лесно е да се каже, че вземате четка за зъби и миете зъбите си. Накарайте децата да мислят за по-малки стъпки: първо вземате четката за зъби, после пускате водата, мокрите четката с вода, след това поставяте паста за зъби върху четката за зъби, след това държейки четката за зъби поставете я на зъбите и търкате четката по зъбите напред и назад и т.н. Разбира се, това действие трябва да се повтаря толкова често, колкото е необходимо, докато не бъде завършено. Както видяхме в миенето на зъбите има много стъпки.

  "Ролеви игри практика с алгоритми"


  Понятие 5 – Разклонение

  Структурите, в които се изпълняват инструкциите, когато са изпълнени определени условия, а други инструкции не се изпълняват, когато тези условия не са изпълнени, се наричат клонове. В тези случаи се взема решение за това какво да се случи и какво не

  За да обясните на децата понятието разклонение, можете да използвате тяхното ежедневие. Всеки ден децата стават, закусват, мият зъбите си, отиват в центъра за ОГРДВ, се прибират от центъра на ОГРДВ, играят, вечерят, мият зъбите си, четат книга и заспиват. Въпреки това, тази ежедневна програма може да бъде различна в четвъртък от други дни от седмицата, защото детето има урок по музика.

  Нека децата ви разкажат за ежедневието си. След това ги попитайте: "Но какво ще стане, ако във вторник имате урок по танци след детската градина?" или "В петък отивате да играете у приятел и вечеряте там. Какво означава това?“ По този начин децата ще разберат термина "разклонение".

  Понятие 6 – Отстраняване на грешки

  Отстраняването на грешки е процес на решаване на проблем, който се среща при изпълняване на инструкциите до постигане на определена цел.

  Програмна грешка - бъг:

  Грешките са програмни или софтуерни грешки, които предизвикват неволно или неочаквано поведение на компютърните програми. Терминът бъг се свързва с учения Грейс Мъри Хопър (1906-1992 г.), който открива мъртъв молец като причина за грешка в електромеханичния си компютър.


  Споделете информацията за възникването на думата бъг с децата. Със сигурност ще им се стори смешно.

  Когато говорите с децата за понятието за отстраняване на грешки, те трябва да разберат, че това е решаване на потенциален проблем. Разбирането на това понятие е подходящо децата в ОГДРВ, защото то учи на умения, които далеч надхвърлят знанията за програмиране и са от съществено значение за бъдещето на децата, като например умението за решаване на проблеми и психологическа устойчивост.

  Добър пример за обяснение на понятието за отстраняване на грешки на децата е да им се даде задача, която да направят в определен ред и нарочно да има включена грешка. Напишете последователност от действия и задайте една стъпка погрешно. Децата ще забележат, че няма да постигнат целта си и ще трябва сами да открият къде се крие грешката и как да я поправят.

  Отстраняването на грешки обаче не е най-лесното понятие за разбиране. Някои деца могат да станат нетърпеливи, ако не получат отговор веднага. Но при компютърното програмиране тази концепция играе голяма роля и разбирането ѝ може да бъде много полезно в ежедневието.

  Пример за алгоритъм – миене на зъби (опростен)

  Всички представени понятия са важни за децата не само за програмирането, но и за изучаване на ежедневни умения, които могат да бъдат полезни за тях през целия им живот. Ето защо е препоръчително да започнете да преподавате основи на програмирането от по-рано.

  Много подходящи за работа с деца в центровете за ОГРДВ са красивите книги със страхотни упражнения, в които главен герой е Руби. До този момент младата авторка Линда Лукас е публикувала четири книги „Здравей Руби“, преведени на над 22 езика, от които децата научават за света на компютрите и програмирането.

  Кликнете върху картинката, за да отворите уеб страницата:

  "Здравей Ruby"