• Topic 6

  ScratchJr е приложение, което децата на възраст от четири години могат да използват, за да научат основите на програмирането. Те могат да работят творчески с ScratchJr, да учат заедно, да решават проблемите самостоятелно и да учат чрез игра, без да е необходимо да могат да четат и пишат. Децата могат да измислят свои собствени предизвикателни задачи, като например разработване на малка игра или разказване на история, и се опитват да намерят оптимален начин да ги извършат. Те се научават как да изпълняват задачи чрез игра, да планират, преосмислят и да ги адаптират, ако е необходимо. Особеност на приложението е, че то се фокусира върху работата в група и решаване на проблемите заедно. Тъй като резултатите от действията, които трябва да бъдат извършени, са непосредствено видими, децата могат да се учат директно от грешките си. Приложението е внимателно проектирано да съответства на личното, социално, когнитивно и емоционално развитие на деца в предучилищна възраст.

  С помощта на приложението децата имат възможност да движат фигури или предмети, да ги накара да танцуват, да скачат, да пеят или да реагират един на друг. Те могат да избират различни фонове и да изграждат светове или сцени за своите фигури. Те могат да записват и възпроизвеждат собствения си глас или друг шум. Могат да се вмъкват и снимки.

  Приложението е на разположение за безплатно изтегляне за таблети с Android и iPad в съответните магазини за приложения.

  В този модул, само интерфейса и най-важните елементи на приложението са представени, тъй като има много уроци за ScratchJr на различни езици, които съчетават подробни обяснения на програмата с конкретни задачи. Самото приложение съдържа и полезен урок за възрастни и въвеждащо видео за деца. Най-добрият начин да научите как да използвате приложението е да извършите конкретните задачи и да постигнете целите. Тъй като тези задачи могат да бъдат много различни, те естествено зависят от съответното дете или "програмист", който в момента използва приложението.

  Препоръчваме следната страница с уроци за приложението:

  • Най-важните отговори на въпроси, уроци и примери за приложение могат да бъдат намерени на официалната страница на ScratchJr: http://scratchjr.org/

  Разработчик: Консорциум от разработчици от Tufts University в сътрудничество с MIT Media Lab и грантове от Националната научна фондация.
  Системи: За Android таблети (от 7-инчов и Android версия 4.2 или по-нова) и iPads (на всеки iPad 2 или по-нова версия, включително всички iPad мини, които имат iOS 7.0 или по-нова версия).
  Цена: Безплатно.
  Целева група: Деца от 4 години (до 8 години), педагогически персонал, родители.
  Теми: Практическа работа в медиите, математическа работа, решаване на проблеми, ориентация и структуриране, творчески дизайн.
  Реклама: Без реклами
  Използваемост: Напълно функционален офлайн.
  Навигация: Много проста и ясна; не са необходими умения за четене и писане.
  Дизайн: Прост, разбираем език; ясни и висококонтрастни цветове; лесен за ориентиране.

  Как работи ScratchJr?


  Започнете сега и изпробвайте знанията си на практика. Практическите ни примери ще ви дадат някои първоначални идеи.